• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

Mrkopaljski planinarski put (MPP)

Planinari mrkopaljskog planinarskog društva “Bijele stijene”, koje je utemeljeno 1920. godine, još 1988. g. počeli su ostvarivati ideju Stanislava Horačeka, predsjednika društva, o planinarskoj stazi kojom će biti obuhvaćeni najzanimljiviji i najljepši dijelovi cijelog mrkopaljskog kraja, a posebno Samarskih i Bijelih stijena poznatih svjetskih fenomena krša. 1988. godine je put trasiran, a 1.7.1990. uređen i otvoren za posjetitelje.
Prvotna ideja podrazumijevala je Mrkopalj kao ishodište te pješačke ture, koja bi se dalje nastavila kroz Čelimbašu-Maj-Bunarsku planu-Krunu u Širokoj dragi na vrh Samarskih stijena, njihovu Zapadnu i Središnju skupinu do Ratkova skloništa te Južnu skupinu. Zamišljeno je da se ovim putem povežu Bijele stijene i Bjelolasica i tako napravi jedan kružni put koji bi trajao 5 do 6 dana hoda i završio u Begovom Razdolju.
Iz objektivnih razloga od tako velikog se projekta odustalo, pa današnji MPP prolazi samo kroz područje Samarskih stijena. MPP obilježava se svake godine u srpnju pohodom planinara iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Prvog dana se obilazi druga etapa koja obuhvaća Središnju i Južnu skupinu Samarskih stijena. Južna strana poznata je po zahtjevnosti i za njen obilazak potrebno je planirati šest sati hoda.
Sljedećeg dana planinari obilaze lakši dio MPP-a, koji obuhvaća manje zahtjevnu, ali zati isto tako prekrasnu Zapadnu skupinu i sam vrh Samarskih stijena.
MPP ima 8 kontrolnih točaka: Vrh Samarskih stijena (1302 metra nad morem), Stepenica, Piramida, Veliki Kanjon, Dvorac, Južni vrh, Amfiteatar i Razbijeni vrh. Osim izuzetne ljepote, zanimljivost ovog puta su mogućnost izbora težeg i lakšeg prolaza kroz najzanimljivije skupine stijena.
Kroz sve zakutke i čaroliju Samarskih stijena planinare sigurno vode planinarski vodiči domaćeg planinarskog društva s položenim ispitom pred Komisijom HPS-a. HPD „Bijele stijene“ vodi posebnu skrb glede edukacije svojih članova, a posebice onih mlađih i ambicioznijih. Važno je da svi posjetitelji poštuju zakone prirode koji oduvijek vladaju u Bijelim i Samarskim stijenama. Nažalost, sve češće se događa da ovamo dolaze penjači koji u stijene zabijaju klinove potrebne za penjanje i, osim što uništavaju stijene, neodgovorno ih ostavljaju za sobom. Vrijeme potrebnoga hoda:
13 km od Tuka - Vrh Samarskih stijena i Ratkovo sklonište = 40 minuta I. etapa MPP-a: 13 km od Tuka - Vrh Samarskih stijena (1302 m), Stepenica, Piramida, Veliki Kanjon - 13 km od Tuka = 4 do 5 sati II. etapa MPP-a: 13 km od Tuka - Dvorac - Južni vrh - Amfiteatar - Razbijeni vrh -13 km od Tuka = 6 do 7 sati Mnogi posjetitelji i iskusni planinari slažu se da je upravo Mrkopaljski planinarski put najljepši u Hrvatskoj.

Planinarska kuća "Janjčarica"

Za uspon na Bjelolasicu 1534 m, i za višednevne izlete na vrhove Velike Kapele može se koristiti planinarska kuća Jančarica na 1239 m. U kući koja može primiti 17 posjetitelja nalazi se sav potreban pribor za kuhanje; u blizini je boćalište, bunar, prostor za loženje i klupice s kojih je prekrasan pogled na strmu Bjelolasicu i pitome cvjetne livade Vrbovske poljane. Kuća ima električnu rasvjetu pomoću solarnih ćelija.