• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

03. svibanj 2012.

RADOVI NA VODOVODU, NAJZNAČAJNIJA KAPITALNA INVESTICIJA U OPĆINI MRKOPALJ

Krajem listopada novi vodovod

Investicija je vrijedna 2,2 milijuna kuna, pri čemu 60 posto od te svote (1,3 milijuna kuna), osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak od oko 900.000 kuna Općina Mrkopalj


Najznačajnije kapitalno ulaganje ove godine zasigurno je izmjena starih azbestno – cementnih cijevi na vodovodu Sunger – Presika, ili kako se popularno nazivao »Tadejevićev vodovod«. Vrijednost investicija je 2,2 milijuna kuna, pri čemu 60 posto od te svote (1,3 milijuna kuna), osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak od oko 900.000 kuna Općina Mrkopalj. Ovi radovi, ističe načelnik Mrkoplja Ivica Padavić, dio su ranije već započetih i realiziranih poslova.
    – Prethodnih godina taj je vodovod rekonstruiran od Sungera do kamenoloma Mrkovac, a sada se ide od kamenoloma prema vodospremi Presika. Prema ugovoru, ti bi poslovi trebali biti gotovi u roku od sedam mjeseci, što znači da bi krajem listopada trebao proraditi novi vodovod. Zamjenom postojećih cijevi bit će riješena opskrba pitkom vodom Sungera i Mrkoplja.
    Vodovod čije će cijevi ove godine biti promijenjene, građen je davne 1968. godine donacijom Sungerčana Ivana Tadejevića koji je živio izvan Hrvatske. Više od četiri desetljeća kasnije taj vodovod vapi za obnovom, tim više što je riječ o azbestno-cementnom cjevovodu koji nije samo opasan s ekološke strane, već je i toliko zastario da su gubici vode iznimno veliki.
    Da se stalno vrši ulaganje u vodovodnu i komunalnu infrastrukturu govori i činjenica da je 2010. godine u Sungeru izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini od 1,5 km, a prošle godine realizirana su dva obimna zahvata – izgradnja vodovoda prema Poljičkoj kosi (1,3 km) te niz različitih zahvata u samom Mrkoplju u ukupnoj dužini od oko jedan kilometar. Budući da su svi poslovi vezani uz izgradnju vodoopskrbnog sustava financijski vrlo zahtjevni, jasno je da proračun Općine ne bi mogao podnijeti takvu investiciju, ističe Padavić te zahvaljuje na pomoći sadašnjem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, odnosno prethodnom Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.
    – Uz njihovu pomoć, bez koje ovakve zahvate ne bismo mogli realizirati, nastojat ćemo u godinama što dolaze i sami u što većoj mjeri doći do sredstava i iz drugih izvora pa tako upravo radimo na pripremi dokumentacije kojom ćemo se kod EU fondova kandidirati za sredstva (oko pet milijuna kuna) vezana uz izgradnju kanalizacije, najavio je Padavić.