• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

14. svibanj 2012.

ZIMSKA IDILA USRED PROLJEĆA SNJEŽNI POKRIVAČ ZABIJELIO DIO GORANSKIH NASELJA, A NAJVIŠE BEGOVO RAZDOLJE

Svibanjski snijeg za Gorane ništa posebno

I prije tri godine palo je 30 centimetara snijega 30. svibnja, pa ni ovaj jučerašnji nije ništa posebno, no Gorane je ipak zatekla brzina kojom se vrijeme promijenilo, jer u subotu je temperatura prelazila 25 stupnjeva Celzijevih, da bi tijekom noći pala oko nuleBEGOVO RAZDOLJE Snijeg u ovo doba godine za nas nije nikakvo iznenađenje – objasnili su nam stanovnici Begovog Razdolja koje je još jednom dokazalo da zasluženo nosi titulu snježne prijestolnice Gorskog kotara. Snježni pokrivač jučer je zabijelio dobar dio goranskih naselja, u većini njih praktički odmah se i otopio, ali ne i u Begovom Razdolju, gdje je vladala prava zimska idila s dobrih dvadesetak centimetara snijega.
    Snijeg u svibnju, pa makar i u najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj, nama se činio gotovo nestvarnim, no Goranima je to – normalna pojava.
    – Prije tri godine snijeg je pao 30. svibnja, a bilo ga je sigurno trideset centimetara, kazao je Mario Blašković, vlasnik privatnog pansiona koji je pred kuću, unatoč vjetru i još ponekoj pahulji snijega, izišao u – kratkim rukavima!
    Ipak, i stanovnici priznaju da ih je malo zatekla brzina kojom se vrijeme promijenilo, jer u subotu je u većem dijelu Gorskog kotara temperatura prelazila 25 stupnjeva Celzijevih, da bi tijekom noći pala oko nule.
   
Gosti pobjegli

– Vrijeme je postalo toliko nepredvidivo da je to ludnica. Cijelu zimu vapili smo za snijegom kojeg nije bilo, a sad pada, rekao je Marin Gašparac iz obližnjeg Mrkoplja, koji je u Begovo Razdolje dovezao suprugu zaposlenu u Hotelu Jastreb. Hotel je bio pust, jer je upravo bila smjena gostiju, a većina ih je, objašnjava direktorica Julijana Fak, požurila ujutro otići, kada su vidjeli koliko je snijega napadalo.
    – Neki su se prepali, neki razveselili, ali većina je krenula na put čim je prošla ralica, u strahu od novih snježnih padalina, objasnila je Fak.
    Oni najhrabriji su ostali i – pogodili, kako svjedoči trojac planinara iz Matulja, koje smo na ulazu u hotel sreli u punoj »ratnoj spremi«, nakon što su cijelo jutro proveli u prirodi.
    – Bili smo na Bjelolasici. Snijega ima kao u priči, na nekim mjestima dosezao nam je preko koljena. Nismo uspjeli doći do vrha, ali nema veze, svejedno smo uživali. Malo nas je jutros iznenadilo koliko je napadalo, razmišljali smo na koju stranu krenuti, no na koncu smo odlučili prema Bjelolasici jer smo se bojali da će u nižim predjelima padati kiša. I nismo pogriješili, bilo je super, ispričali su u jednom dahu Vedran Dakić, Paris Fotinoš i Igor Peloza.
   
Problemi sa strujom

Snježna idila usred proljeća posjetiteljima omiljenog izletišta zaljubljenika u prirodu donijela je mnogo radosti, no snijeg je ipak donio i probleme, u prvom redu u opskrbi strujom. Veći dio jučerašnjeg dana Begovo je Razdolje bilo bez opskrbe električnom energijom. Uzrok – grane stabala otežale od snijega lomile su se i padale na električne vodove pa su djelatnici Elektroprimorja imali pune ruke posla.
    – Stabla su već zazelenjela pa se na granama zadržava mnogo više snijega nego zimi, kada nema lišća. Grane pod tim teretom pucaju i padaju na vodove, pa moramo pješice prijeći čitavu trasu, pronaći gdje su grane pale i ukloniti ih, objasnio nam je Ivan Ribić iz ispostave Elektroprimorja u Skradu koji je zajedno s kolegama od jutra bio na terenu, pokušavajući normalizirati opskrbu strujom na potezu od Mrkoplja do Begovog Razdolja.
    Nekom radost, nekom muka, uvijek je tako sa snijegom, a drugačije nije bilo ni jučer. Izletnike i djecu snježni je pokrivač oduševio, one čiji je posao da promet i opskrba strujom funkcioniraju nešto manje, no slika Begovog Razdolja prekrivenog bijelim pokrivačem sigurno nikog nije ostavila ravnodušnim.