• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

03. lipanj 2012.

POMELA KONKURENCIJU LEONA POPOVIĆ PRVAKINJA DRŽAVE I JEDNA OD PONAJBOLJIH HRVATSKIH ALPSKIH SKIJAŠICA

Mlada Goranka stopama Janice Kostelić

Ove je zime 14-godišnja Sungerčanka vrlo uvjerljivo na državnom prvenstvu osvojila naslove prvakinje u slalomu i veleslalomu, a i ukupni je pobjednik svih utrka u tim disciplinama u kategoriji starijih djevojčica u Hrvatskoj


Nakon Jakova Faka novi mrkopaljski skijaški hit, ovog puta u alpskom skijanju, mogla bi biti četrnaestogodišnja Sungerčanka Leona Popović. Štoviše, u svom uzrastu (kategorija starijih djevojčica) ona to već jest. Naime, Leona je ove zime vrlo uvjerljivo na državnom prvenstvu osvojila naslove prvakinje Hrvatske u slalomu i veleslalomu, a i ukupni je pobjednik svih utrka u tim disciplinama u kategoriji starijih djevojčica u Hrvatskoj. Budući da je zahvaljujući obitelji Kostelić, ali i ostalim uspješnim hrvatskim alpinicima alpsko skijanje u Hrvatskoj vrlo popularno, Leona je do ovih sjajnih rezultata došla u vrlo jakoj konkurenciji, potvrdivši kako je trenutačno jedna od ponajboljih hrvatskih alpinki u kadetskom uzrastu.
    Počela je skijati u prvom razredu osnovne škole i to, kaže, slučajno: »Većina mladih na području Mrkoplja opredjeljuje se za nordijsko skijanje ili biatlon, ali meni se više dopalo alpsko skijanje. Prve treninge imala sam na skijalištu Hotela »Jastreb« u Begovom Razdolju, a prvi mi je trener bio Zlatko Rački. U početku je to više bila zabava pa smo nastupali samo na utrkama u Hrvatskoj, a kad smo vidjeli da su rezultati dobri, polako smo počeli odlaziti i van Hrvatske, kako na treninge, tako i na natjecanja. Nastupala sam za Ski klub Mrkopalj punih šest godina, a onda sam pred dvije godine prešla u Ski klub »Rijeka« gdje su uvjeti rada puno bolji pa sam već prošle godine počela ostvarivati vrlo dobre rezultate i stalno bila u vrhu slalomskih i veleslalomskih natjecanja, iako sam bila tzv. ulazno godište i natjecala se sa starijima od sebe.
   

Malo sreće i puno rada

Ove godine sve skupa je bilo još bolje i zaista sam ostvarila odlične rezultate i ponosna sam zbog toga što sam prvakinja Hrvatske u slalomu i veleslalomu u uzrastu starijih djevojčica, odnosno kadetkinja, kako će se ta kategorija zvati od sljedeće godine«, govori Leona dodajući kako je imala i malo sreće jer su njene najjače konkurentice ove sezone pauzirale zbog ozljeda.
    No, ako nije bilo njih, bile su tu mnoge druge koje nisu mogle slijediti Leonu ni u slalomu ni u veleslalomu pa se sa brojnih natjecanja u Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji vrlo često vraćala s medaljama. Ove sjajne rezultate Leona bi voljela nastav iti i ove sezone za koju pripreme počinju krajem ovog mjeseca na ledenjaku Hintertux, gdje će se okupiti članovi hrvatske skijaške reprezentacije, a uz njih će biti i Leona koja je dosadašnjim rezultatima ušla u uži krug od šest skijašica koje bi mogle postati članice kadetske A reprezentacije Hrvatske. Naravno, da bi se to ostvarilo trebat će ne samo marljivo trenirati, već imati i odlične rezultate, svjesna je Leona koja na pitanje o očekivanjima od predstojeće sezone kaže: »Prošle sam godine imala sezonu iz snova i jasno mi je da će takve rezultate biti teško ponoviti, tim više što ću sada biti mlađa u odnosu na konkurenciju. No, dat ću sve od sebe i vjerujem da ću opet ostvariti dobre rezultate i napredovati u obje discipline«, obećaje Leona. 
    Sezonom iz snova oduševljeni su i Leonini roditelji, Tihomir i Ljiljana, najveća Leonina potpora od trenutka ka je prvi put stala na skije.
   
Eksplozija pobjeda


Leona je, ističe njen otac, već nekoliko godina u vrhu hrvatskog alpskog skijanja u svom uzrastu, a prošla je sezona bila prava eksplozija dobrih rezultata: »Sve do sada uspijevali smo to financijski pratiti, ali činjenica je da postaje sve teže i zahtjevnije. Leonini prošlogodišnji rezultati pogotovo dobivaju na težini ako se zna da je ona imala samo dvadesetak dana priprema na snijegu, a neke njene konkurentice punih sto dana. Uz njenu očiglednu nadarenost mislim da velike zasluge za ovako sjajne rezultate imaju i braća Marijan i Ferdinand Petrović s kojima redovno radi na fizičkoj spremi i ta se njena pripremljenost u odnosu na druge natjecateljice osjeti u gotovo svakoj utrci. Vjerujem da će ona i dalje ostvarivati odlične rezultate, pogotovo ako uđe u reprezentaciju jer će tada imati odlične uvjete za rad, veći broj dana treninga na snijegu i vrhunske trenere« rekli su Tihomir i Ljiljana Popović.

OD BIATLONA DO – NOGOMETA

    Ono što plijeni pažnju kod Leone je i iznimna sportska svestranost. Naime, uz to što se natječe i u vrhu je hrvatskog alpskog skijanja, Leona je jedina u Hrvatskoj prošle godine uz alpske bila registrirana i kao natjecateljica u nordijskim disciplinama. Štoviše, na mrkopaljskom Maratonu mira osvojila je drugo mjesto, a iz ranijih sezona ima osvojene medalje iz ljetnog biatlona, biciklizma i krosa na natjecanjima Krosa Novog lista na kojem je nastupila svih sedam godina koliko se ta priredba održava. No – to nije sve. Šećer smo sačuvali za kraj a vezan je uz činjenicu da Leona, i to vrlo dobro, igra i nogomet. Standardna je na mjestu povučenog veznog igrača (igračice!) u sastavu kadetske ekipe Mrkopllja koja nastupa u 2. Županijskoj ligi!

(M. K.)