• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

08. srpanj 2012.

Ćirilovo u Sugeru

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


I ove godine proslava blagdana Sv. Ćirila i Metoda po poznatom rasporedu. Dvodnevno slavlje u čast zaštitnika Sungera, uvijek započinje uz pjesmu i  dobre vibracije lokalne grupe „Divlja ruža“, a završava smotrom KUD-ova idućeg dana. Ovogodišnji gosti bili su KUD „JEŽEK“ iz Varaždina, „ŽAŽARA“ iz Zlobina, Tamburaški sastav Lič i domaći tamburaši, tamburaški orkestar „Sungerski lug“.

Tako je to danas, no, tradicija proštenja u Sungeru je izuzetno duga i seže još od izgradnje kapele svetih Ćirila i Metoda. Prekida se za vrijeme i nakon svjetskih ratova te nakon dugih godina stanke, ponovno se pokreće 1996. godine,  zahvaljujući Dobrovoljnom vatrogasnom društvu,  koje se za „prošćenje“ brine naredne tri godine, a nakon toga ulogu organizatora preuzima caffe bar „Dioniz“ iz Sungera i tako već trinaest godina.
Iako je ekonomska situacija nezavidna,  druženje i zabava ipak su važan dio života sungerčana i njihovih gostiju, kako danas tako i od davnina. Na pitanje kako se nekad slavilo „prošćenje“ stariji se sjećaju dobrih vatrogasnih zabava s domaćim tamburašima i harmonikašima, i sladoleda na kolima na dva cola za koje su lokalne žene nosile led iz ledenice kod Brestove Drage kako bi sladoled ostao zamrznjen. Bilo je tu i „kramara“, kažu, više nego danas. Kupovalo se svašta po malo a štedilo cijelu godinu baš za tu priliku. Ipak najvažnije u „prošćenju“ je sveta misa i zahvala nebeskim zaštitnicima. Ovogodišnje misno slavlje predvodio je lokalni župnik vlč. Tadija Tomkić a pjevanjem uveličao crkveni pjevački zbor iz Mrkoplja. Sve u svemu molitva, dobra zabava, pokoja nova igračka za najmanje, izvrsna ugostiteljska ponuda, i poziv na iduće „prošćenje“.

Tamburaški orkestar „Sungerski lug“ Sunger
Nerazdvojno s blagdanom svetih Ćirila i Metoda ide i tamburica, a Sunger ima tamburaški orkestar na kojem bi mnogi mogli pozavidjeti.
KUD  postoji od 2007. godine, a nastaje u prvom redu kao potreba za okupljanjem mladeži i svih onih koji vole muziciranje uz tamburu, obzirom da je u Sungeru tambura oduvijek bila rado svirani instrument.

   U prvim mjesecima okuplja se desetak mladih članova pod vodstvom Marina Tadejevića, te se za njih posuđuju instrumenti od Kud-a "Željezničar" iz Rijeke. U isto vrijeme,  uz financijsku potporu Općine Mrkopalj, kreće se u postupnu nabavku novih instrumenata. Već iste godine u srpnju nakon dva mjeseca postojanja orkestar ima i prvi nastup u Mrkopaljskom parku za tadašnju emisiju HRT-a "+30 u hladu". U prosincu iste godine, na blagdan sv. Stjepana, orkestar upriličuje svoj prvi samostalni koncert u prostorijama stare škole u Sungeru uz veliku podršku domaće publike, i uz repertoar koji se je sastojao od Božićnih pjesama do domaćih i stranih evergreena.

   U 2008. godini orkestar kreće s ozbiljnim probama dva puta tjedno i već u prvim mjesecima iste godine nabavlja nekoliko novih instrumenata. Slijede uspješni nastupi u Filodramatici u Rijeci, Bakru i ostalim mjestima Primorsko - goranske Županije.

   2009. godine uz pomoć PGŽ  dobiva svečanu odoru te iste godine odlazi na prvi nastup izvan županije na manifestaciju Gorski kotar - zeleno srce Hrvatske u Zagrebu. Nakon dvije godine postojanja orkestar izvodi zavidan broj kompozicija za koje većinu aranžmana potpisuje voditelj orkestra Marin Tadejević. Do kraja 2010. godine nabavljeni su gotovo svi novi instrumenti te se tako poboljšava i zvuk u cjelini. Nastavljaju se gostovanja u Zadarskoj županiji, a ostvaruje se suradnja i s drugim društvima. Posebno treba izdvojiti suradnju s Mrkopaljskim crkvenim zborom na sad već tradicionalnim božićnim koncertima i onima uz blagdan sv. Stjepana, a 2011. godine zajednički rade koncerte i s vokalnom skupinom DIM, KUD-a Delnice.

Orkestar redovito odlazi na tamburaške smotre u Primorsko- goranskoj županiji, slijede i ovogodišnji nastupi u Zagrebu, Osijeku a sudjeluju i u obilježavanju Memorijala mira i svim ostalim manifestacijama na području Općine Mrkopalj koja cijelo vrijeme financijski prati rad orkestra.
Danas tamburaški orkestar broji 20 članova, probe se i dalje održavaju redovito dva puta tjedno u prostorijama DVD-a Sunger, a većina tamburaša ujedno su i članovi DVD-a Sunger.

   Ove jeseni krenuti će se s upisom djece u školu tambura koje će se održavati jednom tjedno. U skoroj budućnosti orkestar planira i gostovanja u inozemstvu i studijsko snimanje nekoliko skladbi.
U takvom dobrom ozračju i s potporom Općine Mrkopalj i njezinih mještana budućnost ovog mladog orkestra nikako nije upitna.