• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

04. kolovoz 2012.

U DOMETU ZNANSTVENIKA NAKON ČETIRI GODINE IZNOVA OBILJEŽEN JEDAN PRIMJERAK IZUMIRUĆE VRSTE

Ris Tomo dobio satelitsku ogrlicu


MRKOPALJ » Nakon pune četiri godine u Hrvatskoj je iznova satelitskom radiotelemetrijskom ogrlicom obilježen jedan ris, čime je nastavljen dosadašnji vrlo kvalitetan rad na praćenju ove prekrasne životinje, koja po svojim karakteristikama spada u jednog od tri velika europska predatora (medvjed, vuk, ris). Obilježeni ris je mužjak starosti dvije do tri godine i težak 21 kilogram, a »dostupan« za istraživanje je postao nakon što je uhvaćen u šumama Bjelolasice, ponad Mrkoplja.
    U akciji hvatanja i obilježavanja sudjelovali su znanstvenici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu te djelatnici Uprave šuma podružnice Delnice, a uhvaćenom i satelitskom ogrlicom označenom risu dano je ime Tomo i on je već osmi ris kojeg se na području Hrvatske, ponajprije Gorskog kotara, prati od 2001., kada je prvi put kod nas upotrebljen ovakav način praćenja i proučavanja risova.
    Saznanja do kojih će biti moguće doći vrlo su važna jer je, na žalost, ris jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Europi. Populacija risova koja danas postoji u Hrvatskoj dio je sredinom sedamdesetih godina iz Karpatskog gorja na naše i područje Slovenije naseljenih risova. Naime, autohtoni ris s područja Gorskog kotara nestao je krajem 19. stoljeća pa su, u želji da se ta životinja vrati na ova staništa, 70-ih godina prošlog stoljeća organizirana naseljavanja tzv. karpatskim risom koji je veći, agresivniji i otporniji. Ta vrsta risa se udomaćila, ali je u proteklih 40-ak godina, zbog izoliranosti od drugih populacija risova, došlo do parenja u uskom srodstvu, što može biti pogubno za bilo koju vrstu. Genetska istraživanja provedena na populaciji ovih risova koja obituje u Dinaridima potvrđuju da već dolazi do različitih deformacija koje otežavaju razmnožavanje i preživljavanje pa su upravo stoga iznimno važni postupci označavanja, praćenja i proučavanja ovih životinja. Zato će Tomo biti pažljivo praćen, a sva saznanja bit će usmjerena ka cilju opstanka životinje koje je nekada bilo tako mnogo da po njoj naziv nosi jedna od najljepših goranskih planina i jedini nacionalni park u Primorsko-goranskoj županiji. (M.K.)