• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

07. listopad 2012.

Ovog ljeta tri člana HPD »Bijele stijene« – Tomislav Skender, Zlatko Rački i Marinko Cindrić, s još četiri člana iz ostalih goranskih društava, pohodili su masiv Monte Rosa i osvojili vrhove u tom masivu više i od 4.500 metara

Mrkopaljski planinari bilježe sve više osvojenih vrhova


Nedavni uspjesi nekolicine planinara Hrvatskog planinarskog društva »Bijele stijene« iz Mrkoplja ovo planinarsko društvo, staro više od 90 godina, postavilo je u centar događanja.
    Društvo je osnovano prvi puta 1920. godine pod imenom Podružnica HPD Bitoraj. Kao PD Bijele Stijene osniva se 28. travnja 1950., a prestaje sa radom 1957. godine. Ponovno se osniva 1985. te broji 85 članova. Vrhunac brojnosti dostiže 1987. s 218 članova. Od 1990. zbog tadašnjih prilika članstvo je u opadanju te sada ima 50-tak članova.
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Tradicionalni pohodi

Od 1985. društvo je nanizalo mnoštvo uspjeha i raznih aktivnosti. Na njegovu inicijativu sniman je u dva navrata dokumentarni film o Bijelim i Samarskim stijenama. Mnogi članovi završavaju planinarsku školu, tečajeve za markaciste, vodiče, za zaštitu prirode i gorske spašavaoce. Održane su mnoge tribine na temu planina i ekologije, planinarenja i zaštite prirode. Osvajaju se mnogi vrhovi diljem Hrvatske i Slovenije. Triglav četiri puta te svi najviši vrhovi Julijskih i Savinjskih alpa te Karavanke, osvojeni su i najviši vrhovi Makedonije, BiH te Crne Gore. U kolovozu 1996. osvaja se najviši vrh Europe Mt. Blanc 4428 m, a 2011. i po drugi puta, te najviši vrh Španjolskih Pirineja Pico de Aneto 3302m. Dvije godine kasnije, 1998. osvojen je i najviši vrh daleke Australije, a 2010. osvojen je i jedan od najzahtjevnijih vrhova u Europi Materrhorn, Castor i Polux.
    Posljednjih nekoliko godina osvojeni su i najviši vrhovi Švicarske i Austrije, surađuje se s mnogim društvima u Hrvatskoj i Sloveniji, te se odlazi na njihove tradicionalne pohode. Jedan od najvećih uspjeha u povijesti društva je otkriće čari i ljepota Samarskih Stijena što je rezultiralo otvaranjem Mrkopaljskog Planinarskog Puta 1. srpnja 1990.g. jednog od najljepših u Hrvatskoj. Od 2000. godine društvo se uključuje u obilježavanje Memorijala mira organizirajući zimski uspon na Bjelolasicu, koji se od tada redovito održava. Članovi društva brinu se, održavaju i markiraju veliki broj planinarskih staza i puteva, održava se i uređuje planinarska kuća na Janjčarici, sudjeluje se na mnogim radnim akcijama prigodom izgradnje skloništa Jakob Mihelčić na Bjelolasici. Društvo, a i mnogi članovi dobitnici su najviših priznanja od Hrvatskog Planinarskog Saveza i Općine Mrkopalj te dobitnici mnogobrojnih zahvalnica od ostalih društava.
    Ovog ljeta tri člana HPD »Bijele stijene«: Tomislav Skender, Zlatko Rački i Marinko Cindrić, s još četiri člana iz ostalih goranskih društava pohodili su masiv Monte Rosa i osvojili neke od vrhova u tome masivu. Tu se nalazi i drugi vrh Europe (Dufourspitz (4.634 m), Lyskamm 4.527 i piramide Vincent (4.215 metara), Zumsteinspitze - 4.563 m). Važno je i napomenuti da su spomenuta tri člana pohoda skijala s vrha Gnifetti (4.554 metra).
   
Rad s mladima

Da bi se pripremili za takav pohod tročlana ekipa pripremala se u lipnju i to pohodom na najviši vrh Austrije Grossglockner 3.798 metara, po poznatoj smjeri Studlgrad.
    Valja naglasiti da je član našeg društva Zlatko Rački koji je , kao što je već spomenuto bio jedan od sudionika pohoda na Monte Rosa, dobitnik i priznanja Općine Mrkopalj za 2012. godinu što daje dodatni podstrek radu kako društva tako i njegovih članova.
    Planovi za budućnost odnose se na dovršenje nekih unutarnjih radova u kući na Janjčarici, inteziviniji rad s djecom i mladima, povećanje brojnosti članstva, obnavljanje markacije za Bitoraj, obilježavanje i uređivanje pristupa spilji »Pilarova ledenica« do koje se može automobilom, uspostavljanje bolje suradnje s planinarskim društvima iz Gorskog Kotara, te potaknuti inicijativu za osnivanjem Planinarskog Saveza Gorskog Kotara