• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

02, prosinac 2012.

SPORTSKI DOGAĐAJ »HRVATSKE ŠUME« OD 17. DO 24. VELJAČE DOMAĆIN EUROPSKOG PRVENSTVA ŠUMARA

Vrbovska poljana mjesto odigravanja 45. EFNS-a

Europsko prvenstvo šumara u nordijskom trčanju i biatlonu okupit će oko 1.500 natjecatelja i gostiju iz 25 europskih zemalja, pa će to biti dobra prilika da se Gorski kotar predstavi kao privlačna i zanimljiva turistička destinacija


 
   U razdoblju od 17. do 24. veljače Hrvatska, »Hrvatske šume«, a s njima i cijeli Gorski kotar, bit će domaćin 45. EFNS-a, Europskog prvenstva šumara u nordijskom trčanju i biatlonu. Veliko natjecanje koje će Gorskom kotaru donijeti oko 1.500, što natjecatelja, što gostiju koji će svakodnevnim boravkom i raznim aktivnostima itekako obogatiti nadolazeću goransku zimu. Već iz samog broja sudionika jasno je da će to biti najveća sportska manifestacija u povijesti Gorskog kotara, kako po broju natjecatelja, tako i po značaju natjecanja obzirom da je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a i odvijat će se u doba »mrtve« turističke sezone i nedvojbeno biti i najznačajniji zimski sportsko-turistički događaj tog mjeseca u cijeloj Hrvatskoj!
    Kandidaturu natjecanja je bilo izuzetno teško dobiti obzirom da za takva natjecanja kandidaturu predaju i jake svjetske skijaške sile, poput nordijskih nacija koji već imaju svu potrebnu infrastrukturu za održavanje takvih natjecanja. Naravno, tako veliki i značajan događaj zahtijeva i ozbiljnu pripremu, što itekako dobro znaju u »Hrvatskim šumama«, te je stoga još lani osnovan Organizacijski odbor koji je odradio izuzetno velik dio posla i radova na realizaciji tako velikog i važnog skupa.
   
Zašto Vrbovska poljana?

U razgovoru s gospodinom Denisom Štimcem, voditeljem Proizvodnog odjela Hrvatskih šuma, Podružnice Delnice i članom Organizacijskog odbora, doznajemo da je Vrbovska poljana od samog početka bila jedina od opcija uz postojeći skijaški centar na Zagmajni koji je nedovršen i na kojem je trebalo dosta toga napraviti kako bi ga se privelo svrsi te omogućilo natjecanje i prihvat tako velikog broja natjecatelja i gledatelja, ali velika prepreka tome bile su privatne parcele, odnosno privatno vlasništvo na kojima se on svojim velikim dijelom nalazi te je na kraju stoga Vrbovska poljana ostala kako jedina i jednostavnija opcija. Velika prednost i jedan od odlučujućih faktora pri odabiru Vrbovske poljane za mjesto održavanja njezina je specifična mikrolokacija (mrazište) na kojoj se u posljednjih desetak godina nikada nije dogodilo da nije bilo snijega i da se natjecanje nije moglo održati.
    »Hrvatske šume« su svojim kapacitetima rekonstruirale postojeću cestu koja će i nakon odlaska natjecatelja ostati u funkciji gospodarenja šumama, koja će svojim gabaritima omogućiti nesmetani pristup borilištu i u zimskim uvjetima. Dio staza je postojeći i skijaši ih koriste, što za skijanje, što za pripreme, već desetak godina, a dio šumskih vlaka je uređen i proširen te su tako dobivene i nove staze.
   
Prijenos na videozidu

Za vrijeme natjecanja na samom poligonu bit će postavljeno šest stambenih kontejnera koji će se koristiti za nesmetano odvijanje jedne tako velike utrke i velikog broja ljudi (organizator, obrada rezultata, žiri natjecanja, Medicinska služba, GSS), veliki grijani šator za natjecatelje, montažna tribina za šestotinjak gledatelja. Veliki šator imati će i glavni sponzor »Stihl«, a predviđen je i prostor za turističke zajednice koje bi ga trebale oplemeniti i staviti u svrhu promocije kroz proizvode, suvenire i promidžbeni materijal, te prostor za ugostitelje. Samo strelište je u formi privremenog i ima 20 streljačkih mjesta standardnih dimenzija po biatlonskim pravilima. Utrka će se pratiti s par kamera i direktnim prijenosom na velikom videozidu. Najvećim dijelom sva oprema koja je potrebna za to natjecanje bit će iznajmljena, kako bi se troškovi organizacije minimalizirali.
    Cijela investicija ne prelazi pola milijuna kuna i bit će velikim dijelom namirena od sredstava sponzora, čiji interes je znatan, te startnina i ostalih uplata prijavljenih natjecatelja.
    Na natjecanje dolaze sportaši iz oko 25 europskih država: zemalja Beneluxa, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske, Bjelorusije, Estonije, Latvije, Litve, Finske, Švedske, Norveške, Ukrajine, Češke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije.., oko 1.500 natjecatelja i gostiju. Smještajni kapaciteti Gorskog kotara mogu prihvatiti oko 700 gostiju, dok će ostali biti smješteni u priobalju. Biti će to i velika prilika za predstavljanje Gorskog kotara, a posebno Mrkoplja i Delnica, obzirom da će imati najviše dnevnih događanja. Vrbovska poljana biti će u punom pogonu tri dana, što kroz službeni trening na koji dolaze svi natjecatelji, službenu pojedinačnu utrku koja će trajati cijeli dan, i štafete koje će biti poseban doživljaj obzirom na broj natjecatelja.
   
Šator u Delnicama


Želja je organizatora popularizirati ovaj sport na način da se u suradnji s osnovnim i srednjim školama na samo natjecanje dovedu i školska djeca, kako bi se promoviralo skijaško trčanje, »Hrvatske šume« i ljepote ovog kraja. Da živimo u najljepšem kraju na svijetu govori i činjenica da su vođe ekipa zemalja natjecatelja, kada su u rujnu posjetili Hrvatsku i borilišta, ostali očarani ljepotom ovoga kraja. Iako su mnogi od njih česti gosti na Jadranu, tvrde da je pravi biser ove zemlje upravo kraj u kojem će se natjecati, a koji je do sada bio oku skriven.
    Sam čin otvaranja i zatvaranja bit će održan u Delnicama na gradskom stadionu gdje će biti podignut veliki šator i kroz svih sedam dana trajanja prvenstva raznim će se sadržajima gostima ponuditi mogućnosti za zabavu. Info punkt nalazit će se u Lovačkom domu u Delnicama.
    Bitno je, poručuju iz »Hrvatskih šuma«, da se svi zajedno pobrinemo da tih dana Gorski kotar bude što kvalitetnije prezentiran i da se dobro predstavi svaka naša turistička zajednica, kao i svi koji se bave turizmom ili pratećim djelatnostima

POVEZIVANJE S MEMORIJALOM MIRA
   
    Svakako je dobro i to što se održavanje ovog natjecanja poklapa s ulaskom Hrvatske u EU jer će zahvaljujući tome tih sedam dana vladati posebno ozračje, a da bi gostima ponudili što više, u Organizacijskom odboru odlučili su početak 45. EFNS-a vezati uz završetak 51. Memorijala mira – 26 smrznutih partizana. Naime, završni čin Memorijala tradicionalni je maraton mira na koji će, nadaju se u Organizacijskom odboru, poželjeti doći i neki od sudionika EFSN-a i ujedno će poslužiti kao generalna proba tehničkom organizatoru natjecanja.