• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

24. siječanj 2013.

OD 17. DO 23. VELJAČE GORSKI KOTAR DOMAĆIN EUROPSKOG PRVENSTVA U SKI-TRČANJU I BIATLONU

Vrbovska poljana spremna za 600 šumara-skijaša

Zahvaljujući Hrvatskim šumama sam teren i skijaška borilišta spremni su za natjecanje, a sad slijedi postavljanje šatora, tribina i objekata nužnih za rad tehničkih službi. Goranima preostaje da se iskažu kao domaćini jer će većina natjecatelja boraviti u Gorskom kotaru, a ostali u OpatijiDELNICE » Ono što je bilo daleko, sad je blizu. Konkretno, riječ je o velikoj sportsko-turističkoj priredbi EFNS, u prijevodu Europsko prvenstvo šumara u skijaškom trčanju i biatlonu, koje će ove zime od 17. do 23. veljače biti održano u Hrvatskoj, točnije u Gorskom kotaru, pri čemu će većina od 600 natjecatelja boraviti baš na goranskom području (ostali u Opatiji), a natjecanje će biti održano na Vrbovskoj poljani, sedam kilometara od Begovog Razdolja udaljenoj planinskoj visoravni. Završne provjere učinjene jučer u Delnicama, Mrkoplju i Begovom Razdolju ostvarili su čelni ljudi Hrvatskih šuma predvođeni Ivanom Ištukom, članom Uprave Hrvatskih šuma koji nam je nakon višesatnog obilaska terena rekao:
    – Na teren smo krenuli nakon jednog od najbitnijih sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave, kojem su bili nazočni gradonačelnik Delnica Marijan Pleše, njegova zamjenica Maja Kezele, načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić te predstavnice TZG-a Delnica. S njima smo ostvarili početne dogovore vezane uz svečanost otvaranja tog međunarodnog natjecanja, odnosno osiguravanje prometnih uvjeta. Na terenu smo se najviše zadržali na budućem borilištu.
   

Otvorenje uz mimohod

Sve što se priprema terena za natjecanje tiče gotovo je, a ono što nas još kao zadatak očekuje je postavljanje šatora i tribina te ostalih objekata nužnih za rad tehničkih službi. Svoj dio posla vezanog uz zahtjevne pripremne radnje »Hrvatske šume« odradile su baš kako treba i sad nam samo preostaje da i samo natjecanje organiziramo kako treba.
    Otvaranje natjecanja previđeno je za 19. veljače i bit će održano u Domu sportova Delnice uz veliki mimohod po Delnicama i poseban program o kojem ćemo javnost obavijestiti na vrijeme. Ukupan broj prijavljenih natjecatelja trenutačno je 590, a uz njih će doći i članovi njihovih obitelji pa je to prilika da im Gorski kotar predstavimo u svojoj zimskoj snježnoj ljepoti i privučemo ih da u ovaj dio Hrvatske dolaze i nakon što ga upoznaju na ovom natjecanju, pogotovo što već sad mnoge od sudionika intrigira činjenica da će boraviti u planinama punim snijega, a opet nadomak samog mora.
   
Sportska očekivanja


Bitno je spomenuti i to da ćemo uložiti sve napore kako bismo, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom koja sufinancira troškove autobusa sportašima, osigurali dovoljan broj kombija koji će prevoziti posjetitelje, a sa svojim ćemo strojevima i svom mehanizacijom biti svakog trenutka spremni na čišćenje eventualnih snježnih nanosa. Naravno, naša je preporuka da se na borilište ide našim vozilima kako ne bi dolazilo do zakrčenja prometa i kako bi svi mogli na vrijeme doći do Vrbovske poljane. Sva izgrađena infrastruktura po završetku natjecanja ostat će na korištenje ljudima ovog kraja, ponajprije sportašima, biatloncima i skijašima trkačima. Svakako treba naglasiti i činjenicu da imamo i sportskih očekivanja, tim više što je naš Alen Abramović na prošle godine u Austriji odžanom natjecanju osvojio zlatnu medalju, ali u prvom će nam planu biti druženje pri čemu se nadamo i vrlo pozitivnom odnosu domaćih ljudi, za koje vjerujemo da će posjetiti ovo natjecanje i pomoći da se natjecatelji iz 22 europske zemlje osjećaju što ugodnije i da zapamte našu hrvatsku i goransku dobrodošlicu te da nam se kasnije iznova vrate«, rekao je Ištuk, pohvalivši Upravu šuma podružnicu Delnice koja je do sada napravila najveći posao u organizaciji ovog renomiranog natjecanja.

Sljedeći EFNS u Finskoj
   
    Svečano otvaranje EFNS-a bit će priređeno u utorak, 19. veljače u Delnicama u Domu sportova Delnice u 19 sati, a prva natjecanja počinju u srijedu na Vrbovskoj poljani u 9 sati startom tzv. klasičnim stilom (svakih 30 sek.), dok će u 13.30 sati biti start utrke slobodnim stilom (u grupama). Završna utrka, ona štafetna, bit će održana 22. veljače, pri čemu će muškarci startati u 9, a žene u 9.05 sati. Svečano zatvaranje predviđeno je tog dana u 18 sati u Delnicama uz proglašenje rezultata natjecanja, nakon čega je predviđena zajednička večera i zabavni program te primopredaja zastave EFNS-a Finskoj. 
   
Sedam stručnih ekskurzija
   
    Uz sport, EFNS druženje svake je godine i prilika za niz stručnih izleta, sastanaka i druženja, a »Hrvatske šume« ovog su puta brojnim gostima pripremile čak sedam ekskurzija koje će sve biti realizirane tijekom ponedjeljka, 18. veljače. Na temelju ranijih dogovora s gostima, već je sada poznato da će tog dana biti realizirane ekskurzije pod nazivom Preborno gospodarenje šumama Gorskog kotara, Gospodarenje nizinskim šumama hrasta lužnjaka, Šumarstvo Istre, Nacionalni park Plitvička jezera, Gospodarenje sredozemnim šumama, Drvna industrija Gorskog kotara te Prirodne znamenitosti Gorskog kotara. Završni dio tog stručnog druženja bit će Okrugli stol koji će pod nazivom »Šumarstvo u Hrvatskoj« biti održan u hotelu »Risnjak« u Delnicama 20 sati.