• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

31. siječanj 2013.

NOVA MRKOPALJSKA SENZACIJA JUNIORSKO SP U BIATLONU

Dino Butković viceprvak svijeta!

Ovo mi je najljepša nagrada za sve ono što sam proteklih godina uložio, za sav trud, rad, odricanja i vjeru u sebe – kaže mladi Goranin


MRKOPALJ » Dvadesetogodišnji Dino Butković juniorski je viceprvak svijeta u biatlonu u utrci na 15 kilometara! Ova fantastična vijest jučer je na noge dignula Butkovićev Mrkopalj i Gorski kotar, ali i sportsku javnost Hrvatske jer je iznova jedan mladi hrvatski sportaš dokazao kako nemoguće može postati moguće te kako se uspjeti može i u sportu koji je u drugim dijelovima svijeta daleko razvijeniji nego u Hrvatskoj te uz uvjete koji su još uvijek daleko iza vodećih svjetskih biatlonskih velesila kakve su, primjerice, skandinavske zemlje, države nastale na području bivšeg Sovjetskog Saveza ili pak alpske države.
    Dino Butković do srebrne medalje u utrci na 15 kilometara održanoj posljednjeg dana Svjetskog juniorskog prvenstva u biatlonu kojem je domaćin bio austrijski Obertiliach došao je ostvarivši vrijeme 41:33.1 i promašivši svega jedan (i to posljednji) hitac od četiri pokušaja. Za pobjednikom, ruskim biatloncem Alexandrom Loginovom, zaostao je manje od minute, a trećeplasirani Clement Dumont (Francuska) za Butkovićem je zaostao pet sekundi i jednu desetinku. Utrka je, moguće je saznati iz natpisa na internetu bila iznimno izjednačena i dvadesetak natjecatelja imalo je priliku boriti se za zlato, a to što je upravo Dino Butković bio jedan od trojice kojima je uspjelo osvojiti odličje pokazuje ne samo njegovu nadarenost, sposobnost i znanje, već i psihičku čvrstoću.
    – Presretan sam i još nisam ni svjestan što se dogodilo. Znao sam da mogu puno, dao sam sve od sebe i gotovo da nisam vjerovao kad sam vidio da osam osvojio medalju. Ovo mi je najljepša nagrada za sve ono što sam proteklih godina uložio, za sav trud, rad, odricanja i vjeru u sebe. Hvala svima koji su vjerovali u mene, posebno mojoj obitelji i trenerima, najprije Draganu Nagliću, ali i Georgi Fortunovu – poručio je iz Obertiliacha mladi Butković, nova mrkopaljska biatlonska senzacija i dodao: – Bio sam vrlo nervozan, imao sam drugo mjesto nakon tri gađanja i znao sam da ću izgubiti postolje ako promašim jednu ili dvije mete. Prvi promašaj imao sam na drugom hicu, fokusirao sam se na ostala dva pucnja i uspio ostati na samo jednom promašaju.
    Oduševljen ostvarenim rezultatom je Nikola Županić, predsjednih Hrvatskog biatlonskog saveza koji uz čestitke Butkoviću posebno ističe kako je uspjeh mladog Mrkopaljca dokaz kako ni prethodno osvojene medalje, one Jakova Faka, nisu bila slučajnost.
    – Nakon Fakovih uspjehagovorili su da je sve to sreća, a sad je Dino potvrdio da nije riječ o sreći, već o sustavnom radu. S Butkovićem je najviše vremena kao trener radio Dragan Naglić, pomogao je i bugarski stručnjak Georgi Fortunov, a slobodno možemo reći kako je ovo srebro dokaz da možemo uspjeti vlastitim snagama te vlastitim znanjem, radom i trudom doći do rezultata svjetske vrijednosti. Ni slučajno se sada neće dogoditi da nam Slovenija preotme još jednog talentiranog biatlonca – rekao je Županić naglasivši kako je uz ovaj rezultat važno istaći kako je još nekoliko hrvatskih natjecatelja ostvarilo vrijedne rezultate – Nika Blaženić koja je osvojila 51. mjesto u na 7,5 km, dok je Krešimir Crnković u utrci na 10 km osvojio 56., a Domagoj Petrović na 12,5 km 57. mjesto

Najmlađi u A vrsti
   
    Dino Butković rođen je 30. rujna 1992. u Rijeci, a s obitelji živi u Sungeru, mjestašcu nedaleko od Mrkoplja. Skijanjem se počinje baviti 2004. kada se upisuje u BK »Gorski kotar«, a iste godine nastupa i na skijaško trkačkim utrkama i to kao član SK »Grobničan« (Čavle). Od 2009. član je biatlonske B reprezentacije, a 2011. ulazi u sastav A reprezentacije te kao njen član nastupa – i to kao najmlađi natjecatelj – na seniorskom SP-u u Rusiji (Khanty Mansiysk). Tijekom sezone 2011/12. ostvario je normu za seniorsko SP u Ruhpoldingu i normu za natjecanje u Svjetskom kupu. 
   
Slijedi seniorsko SP
   
    Butkovićev je uspjeh tim važniji zna li se da su u utrci na 15 km nastupila ukupno 92 biatlonca iz u ovom sportu najrazvijenijih zemalja. Štoviše, Butković je imao zapažene rezultate i prethodnih dana pa je tako prvog dana u utrci sprinta zauzeo 44. mjesto da bi potom u tzv. utrci na zaostatak taj plasman znatno poboljšao i osvojio pažnje vrijedno 30. mjesto u konkurenciji 60 natjecatelja.
    – U toj je utrci u jednom trenutku nezgodno pao i ozlijedio rame pa smo se malo i pribojavali završne utrke. No, odradio ju je fantastično, iznova je stekao bodove za nastup u Svjetskom kupu pa će ići na turneju Svjetskog kupa u Estoniju i Rusiju, a 6. veljače ide na seniorsko SP u češki gradić Novo Mesto – najavljuje Županić. (M.K.)