• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

06. veljače 2013.

MRKOPALJ PRORAČUN OSAM POSTO VEĆI NEGO LANI

Vodovodu i kanalizaciji u Sungeru 3,5 milijuna kuna

Dovršit će se i izgradnja 700 metara dugog vodovodnog ogranka prema vikend naselju u Brestovoj DragiMRKOPALJ » Općina Mrkopalj u ovu je godinu ušla s proračunom od 5,4 milijuna kuna, što je povećanje za osam posto u odnosu na prošlu godinu, a budući da je proračun izrađen na temelju detaljne analize i usuglašavanja sa svim potrebnim dokumentima, načelnik Mrkoplja Ivica Padavić vjeruje da će biti i realiziran.
    – Kao i u većini ostalih goranskih općina i gradova, najznačajniji posao bit će vezan uz investicije Hrvatskih voda pri čemu su naše obveze, sukladno zakonskim odredbama, osigurati 10 posto od cijene ukupnih investicija. Najvredniji projekt, vrijedan 3,5 milijuna kuna, bit će nastavak izgradnje vodovoda i kanalizacije u Sungeru, ići će se i na dovršetak 700 metara dugog vodovodnog ogranka prema vikend naselju u Brestovoj Dragi, kao i na nastavak izgradnje vodovoda i kanalizacije prema Poljičkoj kosi u dužini od 1,5 km do skretanja za Begovo Razdolje, kaže Padavić.     
    Uz te poslove znatna sredstva Općina planira uložiti u završni dio sanacije skijališta Čelimbaša.
    – Dio nedostataka je već otklonjen, a ostale ćemo pokušati realizirati u tijeku ove godne kako bismo sljedeće zime mogli početi s radom. Projektna dokumentacija vrijedna 90.000 kuna je gotova, pomoć od 200.000 kuna obećala je Primorsko-goranska županija, a novac ćemo tražiti i iz drugih izvora. No, ta bi sanacija trebala biti samo početak. Ono što nas dalje čeka je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na tom skijalištu, potom je u planu izgradnja još jedne sedežnice te, naravno, zasnježenje bez čega nema sigurne skijaške sezone.     
    Dobro je što je taj naš projekt uređenja Čelimbaše ušao u Katalog investicija PGŽ-a pa se nadamo da ćemo i na taj način privući potencijalne ulagače kojima i mi kao općina i PGŽ obećajemo svu potrebnu pomoć. Svakako je prednost što naše komunalno poduzeće Mrzle Drage već nekoliko godina vodi brigu o tom objektu i zasigurno može pomoći bilo kom ulagaču u nizu temeljnih poslova, kao i samom radu skijališta, govori Padavić, dodajući kako će znatan dio proračuna, točnije čak 1,9 milijuna kuna, biti vezan uz javne potrebe – za socijalnu skrb i stipendije bit će izdvojeno 218.000 kuna, sportskim je udrugama namijenjeno 300.000 kuna, ostale udruge raspolagat će s 200.000 kuna, za sufinanciranje trgovačkih društava (Autotrans, Mrzle Drage, Komunalac Delnice) namijenjeno je 280.000 kuna, kultura će biti pomognuta s 81.000 kuna.

EFNS počinje 17. veljače
   
    – Puno očekujemo od EFNS-a, Europskog prvenstva šumara u biatlonu i skijaškom trčanju koje počinje 17. veljače, čim završi tradicionalni Memorijal mira 26 smrznutih partizana. Utrke te značajne spotske priredbe bit će održana na Vrbovskoj poljani, čime Mrkopalj iznova dokazuje kako je najskijaškiji dio Gorskog kotara. Vjerujem da ćemo sve goste primiti tako da požele iznova doći u Gorski kotar i Hrvatsku, ističe Padavić. 
   
Smanjenje troškova
   
    – Za rad općinske uprave planira se 1,1 milijun kuna što je slično kao i lani, a nastojat ćemo neke troškove smanjiti, pogotovo dođe li sredinom godine do ukidanja Zakona o brdsko-planinskom području. Oko dva milijuna kuna planira se utrošiti na tzv. stambeno-komunalne djelatnosti i to na uređenje komunalne infrastrukture 650.000 kuna, sanaciju vučnice 500.000, javnu rasvjetu 200.000, održavanje nerazvrstanih cesta 156.000, održavanje općinske imovine 180.000, održavanje groblja i javnih površina 170.000, legalizaciju izgrađenih objekata 100.000 te nastavak radova na Hrvatskom biatlonskom centru Zagmajna 85.000 kuna, govori Padavić, dodajući kako će općinske službe pratiti stanje i javljati se na natječaje, kako domaće tako i one iz EU, pa se može dogoditi da proračun bude i veći od planiranog. (M.K.)