• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

13. veljače 2013.

U SUSRET 45. EFNS-u

Odbrojavanje je otpočelo!

Samo nas dvadesetak dana dijeli od početka zasigurno najvećeg sportskog događaja ikad održanog na području Gorskog kotara – Europskog prvenstvašumara u nordijskom trčanju i biatlonu. Na terenima prekrasne Vrbovske poljane,
u podnožju Bjelolasice, od 17. do 24. veljače 2013. u popularnim nordijskim disciplinama okušat će se više od 1000
natjecatelja iz 25 europskih zemalja, bodreni od svojih prijatelja, gostiju i domaćih posjetitelja.


Koncem veljače Hrvatske šume kao glavni organizator, Primorsko-goranska županija i Gorski kotar imat će priliku pokazati koliko se uspješno može organizirati jedna zahtjevna sportska manifestacija poput 45. EFNS-a – European Forester's Competition In Nordic Skiing
(Europskog prvenstva šumara u nordijskom trčanju i biatlonu).
Bit će to prilika da brojni šumari – sportaši i gosti u nekoliko dana upoznaju ljepote različitosti ovog dijela Hrvatske. Kako ugostiteljski objekti Gorskog kotara raspolažu mogućnošću prijama tek polovice očekivanog broja gostiju, u pomoć će priskočiti perjanica
hrvatskog turizma – Opatija, pa će se Europljani još jednom moći uvjeriti u sve prednosti jedinstvene kombinacije mora i planina na samo 40-ak km udaljenosti. O značaju ove sportske manifestacije govori činjenica da se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a nakon 44 europske države, kao najavu skorašnjeg ulaska u Europsku uniju, čast i obavezu organizacije dobila je Hrvatska!

Zahtjevna zadaća pripreme borilišta i svih ostalih aktivnosti koje prate organizaciju manifestacije ovakvog formata postavljena je organizatorima. Stoga su još pretprošle i protekle godine Organizacioni odbor i povjerenstva prionuli poslovima uređenja borilišta i pristupnih putova, skijaških staza, organizaciji smještaja i boravka, protokolu događanja, izradi promidžbenih materijala i sl. Na jesenskom sastanku glavnog odbora EFNS-a Hrvatske šume d.o.o. dobile su sve pohvale na dotad učinjenom i naporima koje i danas ulažu da bi se manifestacija održala na opće zadovoljstvo.
Upravo je pozicija Vrbovske poljane u samom podnožju najviše goranske planine i specifična mikrolokacija – mrazište, sa prirodnim snijegom koje se zadržava i do proljetnih dana bio odlučujući faktor kod izbora mjesta natjecanja.
Hrvatske šume d.o.o. su vlastitim kapacitetima rekonstruirale postojeću cestu koja će i  Nakon odlaska natjecatelja ostati u gospodarskoj i turističkoj funkciji. Dio staza skijaši već koriste, a dodatno su uređene postojeće šumske vlake i tako uz male troškove  napravljene dopunske skijaške staze.

Za organizatora, informatičku potporu, povjerenstvo natjecanja, medicinsku i gorsku službu na borilištu će bit postavljeno nekoliko stambenih kontejnera i grijani šator za  natjecatelje, a posjetitelji će utrke pratiti s montažne tribine. Goranske turističke zajednice i ugostitelji imat će priliku urediti svoje štandove i prezentirati reklamne materijale i suvenire. Samo strelište imat će 20 streljačkih mjesta standardnih dimenzija po biatlonskim pravilima, a utrke će pratiti nekoliko kamera s projekcijom na velikom videozidu.

Svoje prijave su poslali sportaši tridesetak europskih država: zemlje Beneluxa, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske, Bjelorusije, Estonije, Latvije, Litve, Finske,Švedske, Norveške, Ukrajine, Češke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i dr. Svi oni nazočit će svečanoj ceremoniji otvaranja pod velikim šatorom na Gradskom stadionu u Delnicama, u Lovačkom domu će biti smješten info punkt, a Mrkopalj i Begovo Razdolje kao mjesta najbliža odvijanju natjecanja događanja tih će dana biti okupirana ljudima iz gotovo cijele Europe.

Na neki način 45. EFNS vezat će se uz poznatu manifestaciju 51. memorijala mira – 26 smrznutih partizana. Naime, Organizacijski odbor je predložio, i domaćin oduševljeno prihvatio, da završnica Memorijala – skijaški maraton bude i uvertira u EFNS.
Neki sudionici EFNS-a izrazili su želju da sudjeluju u Maratonu mira koji će tako poslužiti i kao završni test kvalitete staza, praćenja i obrade rezultata i svih aktivnosti bitnih za kvalitetnu potporu sportskoj manifestaciji.

I što je bliže dan početka natjecanja, koje će se provoditi kroz službeni trening, pojedinačnu utrku i štafete, organizator je sve nestrpljiviji. Pogotovo u želji da pokaže i dokaže da se Delnice i Mrkopalj mogu ravnopravno nositi s Lauterbergom (Njemačka),
Goldeggom (Austrija), Falunom (Švedska), Lamoura (Francuska), Joensuuom (Finska) i dr. među onim europskim mjestima u kojima su dosad održavana natjecanja EFNS-a.