• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

13. veljače 2013.

VRBOVSKA POLJANA 45. EU ŠUMARSKO NATJECANJE U NORDIJSKOM SKIJANJU

Stiže šesto natjecatelja iz 20 europskih zemalja

Natjecanja će se održati od 17. do 23. veljače na Vrbovskoj poljani, planinskoj visoravni udaljenoj 7 kilometara od Begovog Razdolja, najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske


DELNICE/MRKOPALJ » Sve je spremno za početak 45. Europskog šumarskog natjecanja u nordijskom skijanju (skraćeno EFNS), jasno je nakon što su na prigodnoj tiskovnoj konferenciji pojedinosti vezane uz organizaciju i natjecanje iznijeli domaćini natjecanja – Hrvatske šume, Uprava šuma podružnice Delnice, Grad Delnice i Općina Mrkopalj. Uz nazočnost više od 600 natjecatelja iz 20 europskih zemalja, ovo će natjecanje biti održano od 17. do 23. veljače na Vrbovskoj poljani, planinskoj visoravni udaljenoj 7 kilometara od Begovog Razdolja, najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske. Na toj će lokaciji, idealnoj za skijaško trčanje i biatlon, u srijedu, 20.veljače najprije u pojedinačnom natjecanju nastupiti muškarci (start u 9 sati) te potom i žene (13. 30), a u petak će u 9 sati početi atraktivna štafetna utrka. Svečano otvaranje natjecanja predviđeno je za utorak (19. veljače) kada će najprije Supilovom ulicom u Delnicama oko 18.30 prodefilirati sudionici natjecanja uz pratnju Limene glazbe Delnice, a sam čin otvaranja dogodit će se u Domu sportova Delnice u 19 sati.
   

Infrastruktura

Oganizacijom ove priredbe, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji Ivan Ištuk član Uprave Hrvatskih šuma, ovo državno poduzeće daje svoj doprinos razvoju nordijskog skijanja i biatlona, ali i turizma u ovom dijelu Hrvatske: »Sudionici su popunili sve smještajne kapacitete Gorskog kotara, a dio ih boravi i u opatijskom hotelu Millenij. Vjerujem da će nakon tih pet dana boravka u Hrvatskoj svi sudionici imati pozitivne dojmove te poželjeti iznova doći u Hrvatsku i Gorski kotar«, rekao je Ištuk, dodavši kako su troškovi Hrvatskih šuma vezanih uz pripremu terena i organizaciju natjecanja 1,6 mlijuna kuna, pri čemu će se dio vratiti kroz naplatu startnine i donacije sponzora, a trajna će korist biti sportska infrastruktura koja na Vrbovskoj poljani ostaje i nakon završetka natjecanja.
   
Dobra suradnja


Direktor delničke podružnice Uprave šuma Srećko Petranović zahvalio je na pomoći pri sufinanciranju dijela prijevoza natjecetalja Primorsko-goranskoj županiji, istaknuo dobru suradnju s lokalnim samoupravama u Delnicama i Mrkoplju pri organizaciji ovog natjecanja, najavio kako će svakom natjecanju nazočiti i znatan dio goranskih osnovaca te obećao kako će, bez obzira na velike količine snijega, pristup Vrbovskoj poljani biti osiguran. Petranović je posebno pohvalio rad na tehničkoj pripremi terena o čemu je brinuo Denis Štimac koji je potom pojasnio kako su radovi pripreme Vrbovske poljane tijekom prošle godine uključivali rekonstrukciju skijaško-trkačkih staza, izgradnju srelišta, uređenje startno-ciljnog, logističkog i prostora za gledatelje:
    »Sama natjecanja odvijat će se na dvije kružne staze, jednoj od 2,5 km i drugoj od 5 km. Cilj nam je da budemo što bolji domaćini, a pokušat ćemo i na sportskom polju biti što kvalitetniji pri čemu će boje reprezentacije Hrvatske braniti dvadesetak natjecatelja. Ovo je prvi put da je Hrvatska domaćin ovom velikom međunarodnom natjecanju, a nadam se da nije i zadnji, tim više što nakon uređenja Vrbovske poljane imamo lokaciju na kojoj je moguće održavati ovako zahtjevna natjecanja«, rekao je Štimac.

Vrbovske poljane – kvalitetan biatlonski centar
   
    »Nadam se lijepom predstavljanju Gorskog kotara, Hrvatske i hrvatskog šumarstva«, istaknuo je u svom obraćanju delnički gradonačelnik Marijan Pleše, a načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić zahvalio je Hrvatskim šumama na dosadašnjim ulaganjima u sportsku infrastrukturu Vrbovske poljane te izrazio želju za nastavkom uređenja te infrastrukture kako bi tu zaživio kvalitetan biatlonski i skijaško-trkački centar kojeg bi se, s obzirom na velike količine snijega (trenutačno više od dva metra) moglo koristiti tijekom cijele zime za natjecanja i treninge. 
   
Hrvatska se uključila 1999. godine
   
    Prvo EFNS (European Foresters Cometition in Nordic Skiing) održano je u njemačkom gradu Todtnau 1969. godine. Hrvatska se u ovo natjecanje uključila 1999. godine ko osamnaesta zemlja članica, a prvo EFNS natjecanje u Hrvatskoj zajednički organiziraju Hrvatske šume i Hrvatsko šumarsko društvo, dok su domaćini Uprava šuma podružnica Delnice, Grad Delnice i Općina Mrkopalj. Za sudionike su, osim natjecanja, organizirane i stručne rasprave te ekskurzije pa će tako šestotinjak europskih šumara uz Gorski kotar i Opatiju upoznati i Plitvička jezera, Jastrebarsko, Karlovac, Motovun, Hum, Smiljan...