• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

15. veljače 2013.

VEČER PIJETETA SVEČANA AKADEMIJA UVOD U 51. MEMORIJAL MIRA – 26 SMRZNUTIH PARTIZANA

Partizani i branitelji dio su iste priče

Vlada poštuje i cijeni antifašizam i imamo političku volju da se sudionici antifašističke borbe izjednače s braniteljima u Domovinskom ratu. Međutim, gospodarska situacija nam to trenutačno ne dopušta, rekao je ministar Predrag Fred Matić

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MRKOPALJ » Svi koji su izašli za govornicu tijekom sinoćne Svečane akademije i otvaranja 51. Memorijala mira – 26 smrznutih partizana, istaknuli su zadovoljstvo što se u Domu kulture Mrkopalj okupilo mnogo ljudi i što se tradicija obilježavanja jedne od najvećih vojnih tragedija u hrvatskoj povijesti ne zatire. Svi su također posebno pozdravili pet prisutnih pripadnika 2. brigade 13. udarne divizije, koja je u noći s 19. na 20. veljače 1944. godine krenula u marš prema Mrkoplju preko Matić poljane, gdje su vijavica i temperatura od -20 stupnjeva odnijele 26 mladih života. Od oko 600 članova brigade koji su krenuli u marš, 150 ih je imalo trajne posljedice, istaknuto je tijekom večeri.
    – Posebno moram pozdraviti te mladiće koji sjede u prvom redu, Franju Jelušića, Slavka Plešea, Vladu Konestaba, Antona Fugošića i Romana Grpca, rekao je Dinko Tamarut, predsjednik SABA Primorsko-goranske županije.
   

Politička volja

Svečanosti je prisustvovao i ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je istaknuo da kao vukovarski branitelj i nekadašnji zatočenik u srpskim logorima zna i poštuje sve što su članovi 2. brigade prošli i učinili.
    – Vlada poštuje i cijeni antifašizam i imamo političku volju da se sudionici antifašističke borbe izjednače s braniteljima u Domovinskom ratu. Međutim, gospodarska situacija nam to trenutačno ne dopušta. Za utjehu vam može poslužiti činjenica da postoji volja da vas se izjednači i da se pokaže kako su partizani i antifašisti dio iste priče u različitim vremenima, rekao je ministar.
   
Poruka mladima


Ivan Fumić iz SABA-e RH istaknuo je da nema slobode bez žrtava i da se uvijek treba suprotstavljati huškačima i širiteljima mržnje, a predsjednik Skupštine PGŽ-a Ingo Kamenar dodao kako je ovo prilika da se antifašizam shvati kao poveznica i međugeneracijska informacija pomoću koje će mladi shvatiti što je antifašizam donio i što donosi danas.
    – Fašizam se više nikad ne smije ponoviti, naglasio je Kamenar.
    Načelnik Općine Mrkopalj, Ivica Padavić, rekao je da je ovo večer pijeteta i sjećanja na tešku i slavnu prošlost hrvatskog naroda.
    – Njihova ledena smrt nije ugasila svijeću slobode. Devedesetih godina branitelji su nastavili borbu, sve žrtve su jednake i svi ratnici žele samo jedno, a to je mir, rekao je Padavić.
    Večer je imala i glazbenu podlogu, a između ostaloga moglo se čuti melodiju koja se nekad često izvodila a danas je pomalo u drugom planu – »Po šumama i gorama« u izvedbi zbora KUD-a Sloga s Hreljina.

Utrke danas i sutra
   
    Memorijalna skijaška natjecanja na rasporedu su danas i sutra. Danas u 10 sati počinje utrka za Hrvatski pokal, a prethodi joj 14. zimski uspon planinara na Bjelolasicu. Proglašenje pobjednika je u 13.30 sati. U nedjelju za 10 sati zakazan je Maraton mira na Vrbovskoj poljani, a proglašenje najboljih u 13 sati.

Ivor BALEN