• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

21. veljače 2013.

BIATLON I NORDIJSKO SKIJANJE U DELNICAMA OTVORENO, A U VRBOVSKOJ POLJANI STARTALO 45. EUROPSKO PRVENSTVO

ŠUMARSKE IGRE
Europski skijaši oduševljeni Hrvatskom i Gorskim kotarom

Na području ste gdje nakon 20 minuta vožnje snijeg možete zamijeniti morem. Upoznajte nas, opustite se, uživajte i vratite nam se i kao gosti i kao ulagači, poručio je okupljenima župan Vidoje Vujić

DELNICE/MRKOPALJ » »Za nas je velika čast što je organizacija 45. EFNS-a, Europskog prvenstva šumara u biatlonu i nordijskom skijanju, povjerena Hrvatskoj i sretni smo što će mnogobrojni gosti i sudionici iz Europe vidjeti jedno od najljepših prirodnih bogatstava Hrvatske – šume«, rekla je Božica Rukavina, zamjenica ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u pozdravnoj poruci pri otvorenju spomenutog natjecanja, održanom u utorak u večernjim satima u Delnicama.
    Rukavina je dodala kako je domaćinstvo Hrvatske i Gorskoga kotara europskim šumarima logično budući da u Hrvatskoj organizirano šumarstvo postoji već 250 godina, a više od stoljeća stara je tradicija nordijskog skijanja u Gorskom kotaru. Slične riječi dobrodošlice gostima je uputio i obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, koji je gostima iz Europe rekao da se nalaze u regiji gdje je stvoreno hrvatsko pismo, hrvatski turizam i europsko zakonodavstvo.
   

Doprinos sportu i turizmu

– Na području ste gdje nakon 20 minuta vožnje snijeg možete zamijeniti morem. Upoznajte nas, opustite se, uživajte i vratite nam se i kao gosti i kao ulagači, poručio je okupljenima Vujić, naglasivši kako je Gorski kotar jedan od ekološki najočuvanijih dijelova Hrvatske.
    Pozdravima predstavnika Županije i Vlade RH prethodile su riječi organizatora pa je tako u ime Uprave Hrvatskih šuma sve nazočne pozdravio Ivan Ištok, član Uprave HŠ-a i predsjednik Organizacijskog odbora 45. EFNS-a, podsjetivši na povijest tog natjecanja i sudjelovanje Hrvatske u njemu, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji (Uprava šuma podružnica Delnice, Hrvatsko šumarsko društvo, Ministarstvo poljoprivrede, PGŽ, Grad Delnice, Općina Mrkopalj i turističke zajdnice Gorskog kotara) te naglasivši kako organizacijom ovog velikog međunarodnog natjecanja Hrvatske šume daju svoj doprinos razvoju sporta te turizma u Gorskom kotaru i to na način da će po završetku natjecanja cjelokupna infrastruktura ostati na korištenje Goranima.
    Okupljene je pozdravio i Gunar Olaffson, predsjednik EFNS-a, izrazivši zadovoljstvo dolaskom u Hrvatsku i zahvalivši svima koji su uložili golemi trud i sate rada u organizaciju. Svečanost otvorenja prigodnim su nastupom uljepšali članovi i članice Folklorne sekcje KUD-a Delnice te djevojke iz Vokalne skupine DiM.
    Jučerašnji prvi dan natjecanja pokazao je da Olaffsonove riječi nisu bile samo kurtoazija. Natjecatelji su redom govorili da su oduševljeni Hrvatskom, ali i stazom na Vrbovskoj poljani kojoj su pojedinci dali epitet »Holmenkollen standard«, prema nordijskom skijalištu u Norveškoj koje je pojam za kvalitetu i dobre uvjete. Ovdašnje ljepote skijaši-šumari i njihove obitelji ovih će dana dobro upoznati budući da su im organizatori osmislili nekoliko izleta po Gorskom kotaru, na Plitvnička jezera, otok Krk i Istru.
   
Dobra organizacija


– Impresionirani smo stazom i atmosferom, a budući da smo stigli otići do mora, sjajno nam je vidjeti kako se na malom prostoru mogu vidjeti velike razlike u klimi. Mislim da bi bilo jako lijepo doći ovdje po ljeti – rekao je švedski predstavnik Kristofer Lindblom iz Olofsforsa, dodavši da će svakako razmisliti o novom dolasku u Hrvatsku u turističkom aranžmanu.
    Jedan od osnovnih ciljeva natjecanja, turistička promidžba, tako će, čini se, biti ispunjen. Sudjeluje naime oko 600 natjecatelja iz 20 europskih zemalja, od kojih je većini ovo prvi posjet Hrvatskoj, ali teško da je i zadnji. Da natjecateljima i ostalim gostima vrijeme na skijalištu protekne ugodno, potrudili su se i organizatori koji su im cijelo vrijeme bili na usluzi, a ako je nekome bilo hladno, mogao se ugrijati besplatnim vrućim čajem s rumom. Iako već 45. natjecanje ovakvog tipa, ovogodišnje izdanje, prema mišljenju mnogih, moglo bi se pokazati jednim od najboljih.

U petak štafeta i podjela medalja
   
    Jučer su održana pojedinačna natjecanja u klasičnom i slobodnom stilu, danas je dan odmora i ekskurzija, a u petak su na rasporedu štafete. Za petak za 19 sati zakazana je svečana podjela medalja u Sportskoj dvorani u Delnicama, nakon čega će zastava natjecanja biti predana Fincima kao sljedećim domaćinima. Potom slijedi završna zabava i u subotu sudionici odlaze. U Hrvatsku su inače došli još u nedjelju, a ponedjeljak je bio prvi dan tijekom kojeg su im pokazane brojne ljepote Gorskoga kotara i okolice. 
   
Šestogodišnja Tinka
   
    Budući da je pravilo da mogu nastupiti i članovi obitelji šumara, jučer je najveća atrakcija bila obitelj Konečnik iz Radovljice u Sloveniji. Ta je obitelj, naime, dala čak četiri predstavnika u četiri različite generacije! Najveći pljesak dobila je Tinka Turk Konečnik, koja je imala broj jedan na dresu, krenula prva sa starta i pokupila simpatije svih prisutnih. Osim najmlađe natjecateljice, obitelj Konečnik dala je i najstarijeg natjecatelja, Tinkinog pradjeda Maksa Konečnika koji je 80 godina stariji od praunuke. Nastupili su i Tinkina tetka, 38-godišnja Katja Konečnik i djed, 63-godišnji Janez Konečnik.

Marinko KRMPOTIĆ, Ivor BALEN