• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

04. ožujak 2013.

ZELENO I PLAVO EUROPSKO PRVENSTVO U NORDIJSKOM SKIJANJU ZA ŠUMARE DALO SPORTSKI I TURISTIČKI IMPULS

Tamo palme, ovdje snijeg

Hoteli u Gorskom kotaru su puni, nigdje nema slobodnog kreveta, a 200 mjesta popunili smo i u Opatiji. Ti gosti su posebno zadovoljni, ne mogu vjerovati da se u tako kratko vrijeme može doći s mora na snijeg, kaže Denis Štimac


Iako do Vrbovske poljane nije lako doći jer je nakon skretanja s autoceste Rijeka – Zagreb potrebno kilometrima voziti po staroj cesti pored metar i više snijega nakupljenog uz prometnicu, svatko tko se prošlog tjedna odlučio posjetiti 45. Europsko prvenstvo u nordijskom skijanju za šumare (EFNS) nije požalio. »Šumarske igre« naime amatersko su natjecanje u kojem ne nedostaje sportskog duha i želje za pobjedom, ali su druženje i opuštanje ipak u prvom planu.
    Hrvatske šume kao organizator natjecanja, sudeći po reakcijama sudionika koji su došli iz 20 europskih zemalja, posao su obavile sjajno. Onaj sportski dio, uređenje staze i sama natjecanja, možda i nije bio upitan budući da su Hrvati, kada je sport u pitanju, poznati po tome da će teško učiniti krivi korak. Kada je ekonomija u pitanju, tu već stvari vrlo često »štekaju«, ali ne i u ovom slučaju.
    – Bio sam u stalnom kontaktu sa sudionicima i cijelo vrijeme su mi izražavali veliko zadovoljstvo. Kažu da je ovo jedno od najboljih natjecanja na kojem su sudjelovali i najavljuju da će doći u Hrvatsku ponovo. Predsjednik EFNS-a Gunnar Olofsson je već najavio da na ljeto dolazi s obitelji. U više navrata vodili smo natjecatelje na izlete jer je jedan od glavnih ciljeva ovog natjecanja upravo turistički. Treba uzeti u obzir da je, prema procjenama, vezano za ovo natjecanje došlo 800 do 1.000 ljudi iz svih dijelova Europe, kaže Ivo Ištok, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja i član uprave Hrvatskih šuma.

   

Veliko otkriće

Organizatori naime brojne goste, oko 600 natjecatelja, članove njihovih obitelji, prateće osoblje i predstavnike EFNS-a, nisu vodili samo u Vrbovsku poljanju gdje je održano natjecanje, nego i na Plitvička jezera koja su oduševila brojne goste do te mjere da su ih još jednom isti tjedan željeli posjetiti, potom na Krk, u Istru i Opatiju. Budući da velika većina sudionika ranije nije bila u Hrvatskoj, ova zemlja im je bila veliko otkriće i mnogi su odlučili doći ponovo s obiteljima i prijateljima. I ponovo se potvrdila misao da Hrvati vrlo često ni sami nisu svjesni u koliko lijepoj i specifičnoj zemlji žive, pogotovo kada je u pitanju kratka relacija od mora do snijega i planina.
    – Hoteli u Gorskom kotaru su puni, nigdje nema slobodnog kreveta, a 200 mjesta popunili smo i u Opatiji. Ti gosti su posebno zadovoljni, ne mogu vjerovati da se u tako kratko vrijeme može doći s mora na snijeg, kaže Denis Štimac, povjerenik za natjecanje ispred Hrvatskih šuma i stručnjak za nordijsko skijanje Hrvatskog skijaškog saveza.
    – Hrvatske šume kao tehnički organizator uložile su mnogo truda da organizacija bude na visokoj razini. Mislim da smo uspjeli u toj namjeri, a potvrda su nam brojne pohvale tehničke delegacije iz Njemačke i predsjednika EFNS-a Gunnara Olofssona. Svi kažu da je sjajno. Imali smo metar i pol do dva metra snijega, što smo poravnali i prilagodili natjecanju. Hrvatske šume su velika tvrtka koja može odgovoriti svakom zadatku, rekao je Štimac.
    Hrvatske šume su doista velika tvrtka, koja ima preko 8.000 zaposlenih. Kolegama šumarima organizatori su nastojali biti maksimalno susretljivi i na dispoziciji, glasnogovornica Ivana Šarić i voditeljica protokola i prevoditeljica Ana Juričić Musa padale su s nogu od posla i obaveza, ali smješak nisu skidale s lica.
   
Idila kao u Sibiru

Što se samog natjecanja tiče, sve je krenulo prvog dana nastupom šestogodišnje Slovenke Tinke Turk Konečnik, koja je osvojila simpatije svih prisutnih. Tinka je bila i glavna »manekenka« natjecanja, mnogi su se željeli slikati s njom i čestitati joj na uspjehu. Ako se netko pita kako je moguće da šestogodišnje dijete nastupa na jednom zahtjevnom natjecanju, odgovor je jednostavan – nordijsko skijanje u njezinoj se obitelji »maže na kruh«. Nastupila joj je naime tetka Katja, djed Janez i pradjed Maks, svi prezimena Konečnik, a u blizini je bio i tata Primož Turk koji se također bavi skijaškim trčanjem, ali na Vrbovskoj poljani nije nastupio. Odmah poslije Tinke, najmlađe sudionice, najveća zanimljivost 45. EFNS-a bio je Maks Konečnik, najstariji sudionik kojem je 86 godina.
    – Ovdje je idila, kao u Sibiru! Nisam trčao 20 godina, ali sada me sin natjerao. Inače trčim od škole, a nastupao sam i na mnogo maratona, istaknuo je barba Maks dok je čestitao praunuci na podvigu koji je, s obzirom na godine, također impresivan kao i njegov.
    Što se hrvatskih skijaša tiče, Denis Štimac je rekao da rezultati nisu u prvom planu, ali da se najviše očekuje od mlađih natjecatelja između 30 i 50 godina. Na koncu su rezultati bili odlični, a ni zlato nepoznanica.
    – Svi smo mi ovdje jedna velika obitelj. Ja se skijaškim trčanjem bavim rekreativno jer volim prirodu, planinarenje... Što se rezultata tiče, nisam za medalje jer ovdje ima mnogo poluprofesionalaca, skijaša koji su nekad profesionalno skijali i danas su još uvijek jako dobri iako ima ju i po 60 godina. Ali svakako vjerujem da sam među boljim rekreativcima, istaknuo je Goran Prelac, djelatnik Hrvatskih šuma iz Delnica, koji je na natjecanje doveo i 14-godišnjeg sina Filipa.
    – Tu smo da uveličamo ove dane i prikažemo Hrvatsku u najboljem svjetlu pred svijetom, rekle su hrvatske natjecateljice Tijana Grgurić i Silvana Skender, također šumarice iz Gorskog kotara.
   
Odlična priprema


Nakon što su odradili raspored sastavljen po principu »dan natjecanja – dan izleta i razgledavanja hrvatskih ljepota«, svi sudionici i gosti okupili su se na završnoj podjeli medalja i druženju uz zabavu. Na koncu dojmovi nisu mogli biti nego sjajni.
    – Ovo područje je izvanredno, prekrasno je, a staze su bile pripremljene savršeno. Ja sam bio smješten u Opatiji i jako mi je zanimljiv kontrast između palmi tamo i snijega ovdje, naglasio je Günther Flaschberger, Austrijanac iz Kärntena.
    Možda i najveću pohvalu organizatorima dao je predsjednik EFNS-a, kratice koja stoji za European Foresters Competition in Nordic Skiing.
    – Ovdje je fantastično, Holmenkollen standard! Jako nam je drago da smo imali priliku doći u Hrvatsku jer se organizacija pokazala super, rekao je Gunnar Olofsson, objasnivši za one koji ne znaju da je norveški Holmenkollen primjer kvalitetne organizacije. No, što je još važnije od toga, gospodin Olofsson je najavio da će uskoro u Hrvatsku dovesti cijelu obitelj

Ivor BALEN, snimio Livio ČERNJUL