• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

04. ožujak 2013.

MATIĆ POLJANA OPĆINA MRKOPALJ I OVE GODINE USPJEŠNO ORGANIZIRALA TRADICIONALNI MEMORIJAL MIRA

Prisjećanje na 26 smrznutih partizana sa sudionicima marša

Ovogodišnjoj manifestaciji obilježavanja Memorijala mira, uz brojne uzvanike nazočio je i ministar branitelja Predrag Fred Matić. U okviru Memorijala održan je i zimski uspon na najviši vrh Gorskog kotara – Bjelolasicu


Zima 1943., Matić-poljana… Te hladne ratne zimske noći nestalo je 26 mladih života – boraca, antifašista koji vjerojatno nisu ni sanjali da će svoje živote ostaviti na surovoj poljani goranskoga kraja usred zime. Stotinu pedeset boraca ostalo je s trajnim posljedicama od promrzavanja, a danas njih još samo pet živih svjedoči o surovosti rata, no isto tako o susretljivosti i ljubavi onih koji su ih dočekali u Mrkoplju s nadom i vjerom u oporavak. Svaki imenom – Franjo Jelušić, Slavko Pleše, Vlado Konestabo, Anton Fugošić i Roman Grbac.
    Ovogodišnjem sjećanju nazočili su uz spomenute preživjele borce predstavnici vlasti – ministar branitelja Predrag Fred Matić, načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić, u ime pokrovitelja predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Ingo Kamenar, gradonačelnici i načelnici lokalnih uprava. Također i predstavnici udruga proizašlih iz II. svjetskog i Domovinskog rata i to: Dinko Tamarut, predsjednik SABA Primorsko-goranske županije, delegacija saveza Antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske koju su predvodili: Ratko Marešić i Ivan Fumić, delegacija SAB-a Istarske županije s Edom Jermanom i počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Milan Tumara.
   

Večer pijeteta

Uvodno je skup pozdravio načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić:
    – Večeras je večer pijeteta na tešku i slavnu prošlost našeg naroda i zato posebna čast preživjelim borcima legendarnog marša preko Matić -poljane kojima smo i danas na mjestu sjećanja uz spomenik borcima ratova na ovom području položili vijence sjećanja za mir. Za one čije smrti nisu ugasile svijeću slobode za one koji, bez obzira u kojem su se ratu borili, nisu dali da se taj isti plam ugasi. Poruka Memorijala je univerzalna – dvadeset i šest smrznutih za nezaborav, a mir kao zamjena za ono što je u čovjeku zlo… Šaljemo stoga i danas poruke mira, jer ratnik želi zapravo samo jedno, a to je unositi mir. Na žalost vjesnici koji su nosili mir za mnoge su stigli prekasno, rekao je Padavić
    Ministar branitelja Predrag Fred Matić istaknuo je da kao vukovarski branitelj i nekadašnji zatočenik u srpskim logorima zna i poštuje sve što su članovi 2. brigade prošli i učinili.
    – Vlada poštuje i cijeni antifašizam i imamo političku volju da se sudionici antifašističke borbe izjednače s braniteljima u Domovinskom ratu. Međutim, gospodarska situacija nam to trenutačno ne dopušta. Za utjehu vam može poslužiti činjenica da postoji volja da vas se izjednači i da se pokaže kako su partizani i antifašisti dio iste priče u različitim vremenima, rekao je ministar.
    Ivan Fumić iz SABA-e istaknuo je da nema slobode bez žrtava i da se uvijek treba suprotstavljati huškačima i širiteljima mržnje, a predsjednik Skupštine PGŽ-a Ingo Kamenar dodao kako je ovo prilika da se antifašizam shvati kao poveznica i međugeneracijska informacija pomoću koje će mladi shvatiti što je antifašizam donio i što donosi danas.
    Memorijalne svečanosti trajale su tri dana, a prvu su glazbeno oplemenili Tamburaški sastav »Sungerski lug« iz Sungera, Vokalno-instrumentalni sastav »DiM« i Mješoviti zbor »Sloga« iz Hreljina.
   
Preuređena staza

Drugog i trećeg dana uslijedila su skijaška natjecanja – 21. Prvenstvo Republike Hrvatske u skijaškom trčanju i Hrvatski pokal 7 na kojima je sudjelovalo deset klubova. Posebnost ovih utrka je što je skijašima trkačima pripala čast da prvi put u više od pola stoljeća dugoj povijesti memorijalnih maratonskih utrka, do odličja dođu na novoj preuređenoj stazi na Vrbovskoj poljani. Naime, tijekom proteklih nekoliko mjeseci radnici Hrvatskih šuma napravili su velik posao i sjajno uredili novo skijaško-trkačko i biatlonsko borilište, koje je nakon ovih utrka ugostilo sudionike 45. EFNS-a, Europskog prvenstva šumara u nordijskom skijanju i biatlonu. Novouređeni prostor starta i cilja, kružne staze s mostovima za natjecatelje i gledatelje, kao i prateća infrastruktura (šatori za goste, kontejneri za natjecatelje i tehničko osoblje) stvorili su, uz veliki entuzijazam organizatora, članova Ski kluba »Bjelolasica« Mrkopalj i Komunalnog poduzeća »Mrzle Drage« Mrkopalj, ozračje vrlo kvalitetnog i odlično pripremljenog natjecanja pa će 51. memorijal ostati u sjećanju svakome od dvjestotinjak sudionika, koliko ih se natjecalo na stazama Vrbovske poljane.
   
Zimski uspon

Članovi HPD-a »Bijele stijene« iz Mrkoplja po četrnaesti put za redom organizirali su zimski uspon na Bjelolasicu (1.536 m), najviši vrh Gorskog kotara, u sklopu manifestacije obilježavanja Memorijala mira – Dvadeset šestorice smrznutih partizana. Pohod je ove godine održan 16. veljače, to jest tjedan dana ranije od najavljenog termina, radi održavanja europskog prvenstva šumara u nordijskom skijanju na Vrbovskoj poljani. Unatoč tome iz Begova Razdolja je nakon pozdravnog govora predsjednika društva domaćina Rajka Mamule krenulo više od 250 planinarki i planinara. Išlo se cestom do Vrbovske poljane oko 6 km , gdje je svaki od sudionika dobio čaj i malo žestice za okrjepu. Sakupilo se šaroliko društvo planinara iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije. Od Vrbovske poljane nastavilo se uskom prtinom po snijegu visine od 1,5-2 metra oko dva sata do vrha. Na najstrmijem dijelu uspona vrijedni članovi delničkog GSS-a fiksirali su konope za pridržavanje. Vrijeme je bilo oblačno i toplo, ugodno za hodanje, osim vršnog grebena gdje je bila gusta magla i bura, te je stoga izostao inače prekrasan pogled na Bijele i Samarske stijene, Kvarnerski zaljev s otocima, Učku, Risnjak, slovenski Snežnik, Julijske Alpe, Karavanke i Klek. Velika većina planinara uspjela je i osvojiti vrh Bjelolasice, Kulu.
   
Pozitivni komentari

Povratak nije bio preko skloništa Jakob Mihelčić, kako je bilo planirano radi vremenskih uvjeta, već istim putem. Uspon je trajao 5-7 sati. U krčmi Gorje za sve sudionike bio je organiziran ručak i okrjepa. Dojmovi i komentari su pozitivni, puni hvale na organizaciju, uz mnogobrojna obećanja da se vidimo dogodine. Želja nam je ovim putem zahvaliti u prvom redu svim sudionicima koji se nisu bojali goranske zime i snijega te došli na pohod, Općini Mrkopalj na financijskoj pomoći, dečkima i curama iz delničkog GSS-a, bez kojih bi ovaj pohod bilo puno teže organizirati, krčmi Gorje iz Begovog Razdolja, Slavenu Šerceru, lovniku u Šumariji Mrkopalj, Upravi šuma Delnice i Šumariji Mrkopalj, a posebna hvala članovima našega društva koji su na bilo koji način po četrnaesti put uspjeli organizirati ovaj zahtjevan pohod.

NATJECANJA ZA 7. POKAL
   
    U natjecanja za 7. pokal slavili su: mlađi cicibani – Dominik Mihelčić »Goranin«, mlađe cicibanke – Ivana Injić, »Polet«, stariji cicibani – Jura Janković »Oroslavlje«, a kod starijih cicibanki Nika Jagečić iz istog kluba. Slijede na 3 km MDI Marko Skender »Ravnogorac« i kod MDE Ivana Linić »Rijeka – Čavle«, stariji dječaci na 2 x 2,5 km slobodno Mislav Grgurić »TSK Ravnogorac« i starije djevojčice 2 x 2 km slobodno Gabrijela Skender »TSK Ravnogorac«, kadeti na 10 km Mislav Petrović »Bjelolasica« i kadetkinje na 7 km slobodno – Anika Kožica »Budućnost«.
    Mlađi Juniori na 15 km – Krešimir Crnković »Budućnost«, a juniorke na 10 km Rea Raušel. Stariji juniori na 15 km – Ian Petrović »Ravnogorac« starije juniorke Jurčić Sanja »Ravnogorac«. Kod starijih seniora slavio je Domagoj Petrović »Bjelolasica« i Svetlana Žagar iz »Poleta«. U apsolutnoj kategoriji muškaraca najbolji su bili: Krešimir Crnković »Budućnost«, Filip Petrović »Bjelolasica« i Vedran Mihelčić »Goranin«, a kod žena, Rea Raušel »Goranin«, Sanja Jurčić »Ravnogorac« i Anamarija Papić »Bjelolasica«. Ukupan poredak klubova: TSK »Ravnogorac«, TS »Bjelolasica« i TSK »Budućnost«. 
   
51. MARATON MIRA
   
    Pobjednik 51. Maratona mira – 26 smrznutih partizana je Ravnogorac Edi Dadić, koji je prvi savladao 30 kilometara dugu stazu, a iza njega na cilj su stigli Domagoj Petrović (Bjelolasica, Mrkopalj) i Tomislav Crnković (Budućnost, Brod Moravice), dok je u utrci seniorki na 20 kilometara prvo mjesto osvojila Vedrana Malec (Sljeme), ispred Nine Broznić (Rijeka-Čavle) i Sanje Juričić (Ravnogorac). 
    U posebnoj kategoriji na 10 kilometara nastupili su i pripadnici Hrvatske vojske od kojih je najbrži bio Zvonimir Tadejević ispred Alenka Bolkovca i Ivice Šnajdera, a podijeljene su i nagrade za klub s najvećim brojem sudionika. Ove je godine to bio SK »Ravnogorac«, drugo je mjesto pripalo delničkom »Goraninu«, a treće domaćoj »Bjelolasici«. Po tradiciji izabrani su i najstariji te najmlađi sudionik natjecanja. Titulu najstarijeg ovog je puta zaslužio 71-godišnji Slovak Pavol Dvoršćak, a najmlađi je bio petogodišnji Matej Naglić iz Skrada.
    Uz spomenute pobjednike u seniorskoj konkurenciji redoslijed najuspješnijih u ostalim kategorijama je sljedeći: Juniori (20) km: 1. Mihael Mršanić (Rijeka-Čavle), 2. Mislav Petrović (Bjelolasica), 3. Tin Jurković (Rijeka-Čavle). Juniorke: 1. Anika Kožica (Budućnost), 2. Nika Blaženić (Goranin, Delnice), 3. Anamarija Papić (Bjelolasica). Djevojčice (10 km): 1. Gabrijela Skender, 2. Nikolina Kruljac, 3. Dolores Erjavac (sve Ravnogorac). Dječaci (10 km): 1. Mislav Grgurić, 2. Marko Skender (oba Ravnogorac), 3. Mario Injić (Polet, Skrad). Muškarci do 45 godina (10 km): 1. Ernest Bolkovac (Ravnogorac), 2. Dražen Crnković (Bjelolasica), 3. Dražen Beljan (Rijeka-Čavle). Žene do 45 godina (10 km): 1. Krunoslava Kauzlarić (HGSS Delnice), 2. Lorena Malec (Sljeme), 3. Marina Kovačec (Bjelolasica). Muškarci od 45 do 60 godine: 1. Mladen Šporer (Bjelolaica), 2. Željko Srdoč (Rijeka-Čavle), 3. Neven Vukonić (Goranin). Žene od 45 do 60 godina: 1. Dolores Kožica (Brod Moravice), 2. Mirjana Mikulić (Rijeka-Čavle), 3. Marija Gubić (Goranin). Muškarci iznad 60 godina: 1. Jure Gornik, 2 Janez Konečnik (oba Slovenija), 3. Marijan Štimac (Rijeka-Čavle).