• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

08.09.2013.

MATIĆ POLJANA NA 7. LJETNOM MEMORIJALU 26 SMRZNUTIH PARTIZANA PETORICA PREŽIVJELIH I MNOŠTVO MLAĐIH

Konestabo: Sloboda i domovina najsvetije

Uz Vladimira Konestaba nazočila su još četvorica sudionika – Slavko Pleše, Franjo Jelušić, Anton Fugošić i Romano Grbac


MRKOPALJ » Bez obzira na godine srce svaki put zaigra kad god dođem na Matić poljanu, a kad vidim ovu mladost koja dolazi ovdje nešto naučiti, još sam sretniji jer mladima moramo prenijeti istinu o tome da ništa nije svetije od slobode i ljubavi prema domovini, rekao je jučer pri otvaranju 7. Ljetnog memorijala 26 smrznutih partizana Vladimir Konestabo, jedan od petorice jučer na Matić poljani nazočnih preživjelih sudionika tragičnog marša iz veljače 1944. godine. Konestabo je svoj govor zaključio zahvalom narodu ovog kraja bez čije bi pomoći tragedija iz veljače 1944. godine bila daleko veća, a uz njega prisjećanju na taj herojski čin nazočili su od sudionika još i Slavko Pleše, Franjo Jelušić, Anton Fugošić i Romano Grbac.
    Uz direktnu Konestabovu poruku nazočni su mogli čuti i dio Fugošićevih sjećanja na smrtonosni marš koje je interpretirao učenik opatijske OŠ Rikarda Katalinića Jeretova, a prvi je pozdravne riječima sudionicima jučerašnjeg Memorijala kojih je bilo oko tri stotine, uputio Dinko Tamarut, predsjednik SAB-a PGŽ koji su i organizirali novi ljetni memorijalni susret. Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić citiravši pokojnu povjesničarku umjetnosti Vandu Ekl koja je još 1981. godine govoreći o stanju memorijalnog prostora na Matić poljani tražila više brige o uređenju prostrora koji karakteristikama događaja koji se tu zbio itekako svjedoči o doprinosu Hrvatske antifašističkoj borbi.
    Okupljene je pozdravio i županijski pročelnik Berislav Tulić, istaknuvši da prisjećanje na tragični marš Matić poljanom mora biti predstavljano što većem broju mladih kako bi se njegovalo tekovine antifašizma i svjedočio o besmislu rata. Upravo u skladu s tim prvi su vijence pod spomenik smrznutim partizanima položili osnovci, pridružili su im se i članovi zagrebačkog Društva »Goranin«, svečanosti je bio nazočan i predstavnik »Goranskih risova«, kluba 138. brigade Hrvatske vojske, a poetski dodir cijeloj priči dodala je Volga Rena pročitavši jednu pjesmu posvećenu maršu bespućima Matić poljane. Nakon komemorativnog dijela uslijedilo je druženje i sportska natjecanja osnovaca (M.K.)