• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

03.11.2013.

OBLJETNICA KOLIJEVKA HRVATSKOG SKIJANJA SLAVI STOTI ROĐENDAN

Lavina mrkopaljskih skijaša

Primorsko-goranska županija prepoznala je projekt Čelimbaše i odvojila u ovogodišnjem proračunu 500 tisuća kuna


Općina Mrkopalj ove godine proslavlja stotu obljetnicu od prvog organiziranog skijanja koje je daleke 1913. organizirano upravo na ovim prostorima, te stoga s pravom nosi epitet »Kolijevka hrvatskog skijanja«.
    Da Mrkopalj i okolica imaju idealne terene za razvitak zimskih sportova, znali su to i Ivo Lipovšćak i Ante Pandaković te Rikard Wickert koji su te godine bili glavni organizatori skijaškog tečaja.
    U brošuri izdanoj prigodom Zlatnog skijaškog jubileja 1963.godine, danas pokojni dr. Ivo Lipovšćak izjavljuje: »Duboko sam uvjeren da će u skoroj budućnosti Mrkopalj i njegova okolica značiti za suvremeno skijanje i zimski turizam u našoj Republici ono što je prije 50 godina bio za početak organiziranog skijanja u Hrvatskoj«. On je to mogao reći zato što su dotad, do proslave jubileja, mrkopaljske skijašice i skijaši već dosezali europsku razinu.

   

Dobar predznak

Poslije 1913. ponovo Mrkopalj ostavlja svoj skijaški trag u povijesti hrvatskog skijanja izgradnjom prve skakaonice u Hrvatskoj 1934. godine, na kojoj je dvije godine kasnije održano međunarodno natjecanje u skijaškim skokovima gdje Norvežanin Jahr postiže skok od 46 metara. Sve ove aktivnosti vezane uz razvitak zimskih sportova na širem području Mrkoplja bile su dobar predznak za buduća događanja, a one su u svakom slučaju kulminirale budućim rezultatima prije svega skijašice Nade Birko-Kustec koja je bila prva hrvatska olimpijka nastupajući na olimpijadama u Oslu i Cortini D'ampezzo gdje je ostvarila zapažen rezultat. Poslije toga krenula je lavina mrkopaljskih skijaša koji su s više ili manje uspjeha predstavljali svoju državu na skijaškim natjecanjima diljem Europe. U toj lavini novih skijaša svakako moramo istaknuti hrvatskog biatlonca i sudionika Olimpijade u Sarajevu Franju Jakovca i Petru Starčević sudionicu Olimpijade u Torinu. Tu je i mlađa generacija na čelu s Jakovom Fakom, osvajačem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u biatlonu 2009. u Južnoj Koreji te srebrne olimpijske medalje 2010. u Vancouveru. Odnedavno se Mrkopalj i Sunger ponose i Dinom Butkovićem, juniorskim viceprvakom svijeta u biatlonu za 2013. u ljetnom i zimskom biatlonu.
    Dakle, povijest se opet ponavlja na način da Mrkopaljci po tko zna koji put daju obol hrvatskom skijanju ponosni što je glavnina juniorske i seniorske biatlonske reprezentacije Hrvatske upravo iz Mrkoplja zajedno s Leonom Popović koja se nalazi u kadetskoj alpskoj reprezentaciji Hrvatske.
   
Rad i rezultati

U tome im se pridružila i Općina Mrkopalj koja je bila organizator »Otvorenog prvenstva Balkana u biatlonu Mrkopalj 2005« te suorganizator »Prvenstva Europe šumara 2013« na Vrbovskoj poljani, koja daje moralnu i materijalnu podršku cijeloj reprezentaciji, a najviše na način da je završila i fazu radova na HBC Zagmajna, s čime su stvoreni osnovni preduvjeti za razvitak biatlonskih i nordijskih disciplina za sve skijaške klubove u Republici Hrvatskoj.
    Ovih dana svjedoci smo intenzivnih radova na skijalištu Čelimbaša koje će, sudeći prema odmaklim radovima, biti u potpunosti spremno za skijašku sezonu 2013/2014. Građani Općine Mrkopalj sa svojom Općinom i njezinim K.D. Mrzle drage, te Primorsko-goranskom županijom koja je prepoznala projekt Čelimbaše i odvojila u ovogodišnjem proračunu 500.000 kuna kao i zahvaljujući određenim sponzorima dobar je primjer da se može puno toga napraviti bez obzira na financijsku konstelaciju i zato su Mrkopaljci danas ponosni što na ovakav način radom i rezultatima obilježavaju 100 godina skijanja uz svjetske rezultate sportaša koji potječu iz ove perspektivne Općine