• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

29.11.2013

GORSKI KOTAR U SRCU 3. DRUŽENJE VETERANA SKIJAŠKOG SPORTA RIJEKE

Ipak se kreće

Naša skijališta nikad neće biti Pohorje, no na njima se, uz zimski, može razvijati i ljetni turizam. Platak se uređuje i mijenja, veliki su planovi vezani i za Bijelu kosu, a i mrkopaljska skijališta Čelimbaša, Begovo Razdolje, Zagmajna i Vrboska poljana imaju velike potencijale, rečeno je na susretu


»Poslije okruglog stola na temu Pogled u budućnost Gorskog kotara dobio sam toliko kritika. Puno je tu pesimizma, depresije. Moramo se toga osloboditi. Sjetio sam se potpuno srušenoga Londona i Churchilla, koji je ljudima rekao – dignimo glave!«, rekao je Milan Tumara, organizator 33. izdanja Druženja skijaških veterana Rijeke, održanog u vijećnici Grada Rijeke, na kojemu su glavne teme bile razvoj Gorskoga kotara kroz skijališta i turizam, kao i iskorištavanje EU fondova u tu namjenu. Gorski kotar nikad neće biti London, niti će ijedno skijalište u Gorskom kotaru dostići Pohorje, jer su, priznat će neumorni Tumara, »toliko toga izgradili da ih mi ne možemo stići u idućih 50 godina«, ali nešto se ipak – pokrenulo.
    – Nama je izlaz u radu i maksimalnom zajedništvu. Zato sam pripremio mega-projekt u kojem ne treba staviti naglasak na skijaške centre, već moramo razviti i ljetni turizam Gorskog kotara – rekao je neumorni Tumara, inače počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza kojem je Gorski kotar u srcu. Dovoljno je spomenuti »Planimor« i zimsku Univerzijadu što je trebala biti održana 2011. godine, ideje koje nije uspio pretočiti u stvarnost.
   

Primjer Poljske

Tumarinu viziju o mega-projektu razvoja turizma Gorskog kotara sa znanstvenog je gledišta, na temelju studije »Gorski kotar, zeleno srce Hrvatske« obrazložila dr. sc. Zvonimira Šverko Grdić s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Izlaz je u zajedničkom predstavljanju Gorskog kotara, kroz koji se, izgradnjom autoceste, sada projuri umjesto da se u u tom kraju uživa.
    – Zacrtali smo projekte skijaškog turizma i razvoja centara vezanih za korištenje EU-sredstava u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Gorski kotar. Ponukani iskustvima Poljske, koja ja dobila najveća sredstva, a uspjeli su decentralizirati zemlju, nadamo se da će inicijative poput zakona o Gorskom kotaru, koji je moguće donijeti ako postoji politička volja, dovesti do toga da se na državnoj razini zapitamo zašto mi ne idemo prema decentralizaciji – rekao je dožupan Petar Mamula koji je od 2008. godine predsjednik LAG-a Gorski kotar.
    Ipak se kreće. Predstavljen je samo dio toga, od Platka, Mrkoplja do Bijele kose nedaleko Vrbovskog po pitanju skijališta. O tome su govorili Željko Lambaša, načelnik Općine Čavle, Nina Vinski, direktorica Komunalca iz Vrbovskog, Ivan Butković, direktor komunalnog društva »Mrzle Drage« iz Mrkoplja.
   
Zeleno i plavo

– Platak se mijenja i još će se promijeniti. Uredilo se 2,2 kilometra ceste, staza za pješake i bicikliste. Uloženo je 14,6 milijuna kuna, dok će se u iduće dvije godine utrošiti 10-12 milijuna kuna. Za četiri, pet godina možemo imati skijaške staze i žičare, ali Platak možemo imati i ljeti, sve u suradnji sa Županijom. I poruka svima: Na Platku će se ove zime skijati – rekao je Željko Lambaša.
    Veliki planovi vezani su i za Bijelu kosu, skijalište na 1.300 metara nadmorske visine, 70 kilometara udaljeno od Rijeke, a 90 od Zagreba. No, već duže vrijeme traži se ulagač za investiciju vrijednu 170 milijuna kuna. Mrkopaljci pak imaju nekoliko skijališta (Čelimbaša, Begovo Razdolje, biatlonski centar Zagmajna, Vrboska poljana) koji donose puno radosti, ali ima i problema.
    O idejama koje su postale stvarnost govorili su Nino Pintarić te Mirela Srkoč Šenkinc i Bojan Šenkinc. Predstavljeni su projekti »Zeleno i plavo«, povezivanje planinskog i primorskog turizma kroz aktivni odmor te Goranska biciklistička transverzala. Čini se da je Nino Pintarić, direktor firme »Sport i zabava«,na tragu Tumarinih ideja.
    – Prihvatimo se posla, generacije koje dolaze bit će nam zahvalne. (Z.H.)