• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

01.12.2013

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA O GODINI NA IZMAKU I ONOJ NADOLAZEĆOJ

TZO Mrkopalj optimistično u 2014.

Predloženo je da se u plan Turističke zajednice uvrste i planovi Crkvenog pjevačkog zbora poznatog promotora crkvenog pjevanja u Hrvatskoj


Sjednice Općinskog vijeća od sada kreću s jednom izmjenom. Naime, prije svih točaka kreće aktualni sat sa svim pitanjima kako mještana, tako i vijećnika. Odlučeno je to na prošloj sjednici obzirom da nakon dugih rasprava po točkama dnevnog reda zadnja točka »razno« nije obrađena na zadovoljstvo vijećnika. Na ovoj trećoj sjednici, nakon održanog aktualnog sata opći je dojam da je sjednica konstruktivnija.
    Jedno od pitanja bilo je i nastavak radova na skijalištu Čelimbaša na koje je odgovorio načelnik Padavić:
    – Radovi na skijalištu napreduju prema planu i imamo garancije da će se sve to i izvršiti obzirom da se sada postavljaju baterije, dinamika se prati i nadamo se da će i vrijeme poslužiti. Većina posla je odrađena, ratrak je popravljen, uplaćena je i određena svota prema remontu sredstvima dobivenim od Županije, i sve ide u dobrom smjeru te je za očekivati da će radovi biti završeni na vrijeme pa je za očekivati dobivanje prolazne ocjene za rad vučnice.
    Na trećoj sjednici bilo je i izvješće o radu Turističke zajednice Općine Mrkopalj koje je podnio njen voditelj Željko Cuculić. U izvješću se navodi da je godina započela s prijemom mlade vježbenice u ured Jelene Kanjer prema mjerama Ministarstva zapošljavanja što je vrlo brzo dalo i dobre rezultate u funkcioniranju ureda. Svakodnevni redoviti poslovi, kao što su izrada planova, analize rezultata, statistička izvješća, naplata boravišne takse obavljali su se prema planu. Turistička zajednica u proteklom razdoblju sudjelovala je u šest koordinacija s Turističkim zajednicama Gorskog kotara i dva puta sa Županijskom turističkom zajednicom. Važniji projekti bili su oni u izradi vodiča smještaja Gorskog kotara, Biciklističkih staza GBK te organiziranje zadnje utrke Sanjkaškog kupa Gorskog kotara koja će se održati u ožujku sljedeće godine.
   

Porast noćenja

Problem u radu TZ Mrkopalj pokazao se u nemogućnosti sazivanja Skupštine TZO Mrkopalj te je stoga odlučeno da se krene u promjenu Statuta i izbor novih tijela TZO Mrkopalj. U proljeće NO skupštine u sastavu: Valerija Padavić, Ingrid Jerković i Željka Krebel izvršio je kontrolu poslovanja i zaključio da nema nepravilnosti u radu. Turistička zajednica, kako je već rečeno, sudjelovala je na više manifestacija i događanja tijekom godine, a angažman se očitovao kroz promoviranje i financiranje kako promo materijala, pehara, medalja, tako i ugošćivanje gostiju i slično.
    U veljači su tako suorganizirali Memorijal mira 26 smrznutih partizana i Maraton mira, te Europsko prvenstvo šumara u nordijskim disciplinama. Ožujku je pripao Sanjkaški kup Gorskog kotara u Begovom razdolju. U travnju su bili dani Gorskog kotara u Metropoli, a već sljedeći mjesec obilježavanje Dana Općine Mrkopalj. Slijedi Turnir u boćanju i biciklijada te pučka fešta na Zagmajni povodom Dana domovinske zahvalnosti »Oluja 2013« gdje se ponovno moglo vidjeti natjecanje u starim sportovima »ploskanje i bućanje« te mali nogomet. Jedan od novih događanja na području Općine Mrkopalj bilo je i 7. prvenstvo Hrvatske u agilityju – natjecanje pasa u agility i jumpingu s ostalim popratnim manifestacijama. Održan je i Demo bike tour putevima GBT te Dani borovnica bez češlja i Dani ljekovitog bilja. Ipak najveća manifestacija od nabrojenih bila je u rujnu i to Prošćenje u Mrkoplju koje već tradicionalno okuplja vjernike Gorskog kotara, Primorja, ali i šire.
    Prema navedenim manifestacijama vidljivo je i povećanje noćenja na području Općine. Od ukupno 11.983 koliko je zabilježeno, na hotelski smještaj otpada 8.525 dok na privatni 1.278 noćenja. Porast noćenja vidljiv je upravo na privatnom smještaju. Inozemnih gostiju bilo je najviše iz Finske, Njemačke, Francuske Nizozemske i zanimljivo Rumunjske s ukupno ostvarenim noćenjima od 1.780 što je skoro pa dvostruko više od lanjskih 915. 
    Planovi za sljedeće razdoblje su na razini prošlogodišnjih s nekoliko dodataka, pa se tako u siječnju očekuje Novogodišnji doček na otvorenom sa službenim otvorenjem ski sezone. Slijedi u istom mjesecu Kup Mrkoplja u veleslalomu za rekreativce, dok u veljači već po pravilu ide Memorijal Mira 26 smrznutih partizana, s 16. tradicionalnim usponom na Bjelolasicu, Maraton mira, natjecanje u turno skijanju te sanjkaški kup Gorskog kotara. U ožujku ćemo uživati u koncertu klasične glazbe Duo 50-50, flauta i gitara. Svibanj je mjesec rezerviran za proslavu Dana općine i 17. duhovno-glazbene svečanosti Henriku i Dadi. U lipnju slijede dani divljači s izložbom lovačkih trofeja, gastro delicijama od divljači i natjecanju u gađanju glinenih golubova, te Dani vune i drva. Srpanj je tradicionalno mjesec kada se obilježava Ćirilovo te Oluja u kolovozu. Kao i ove godine održat će se i Dani borovnica bez češlja i Agility Mrkopalj, Proštenje u Mrkoplju i manifestacija upoznajmo gljive u rujnu te Dani divljači u listopadu. Predloženo je da se u plan Turističke zajednice uvrste i planovi Crkvenog pjevačkog zbora poznatog promotora crkvenog pjevanja u Hrvatskoj.
   
Radna tijela


Općinsko vijeće osnovalo je i radna tijela – odbore kako bi cijela Općinska vlast bolje funkcionirala. Pa tako u Povjerenstvo za provođenje natječaja i javnih radova izabrani su Josip Mataja za predsjednika, Zora Karlović za člana, Ferdinand Tadejević za člana, Marinka Štima za člana, Iva Tadejević za člana, u Povjerenstvo za gospodarstvo, turizam i poduzetništvo i poljoprivredu, komunalnu djelatnost i industriju izabrani su Milivoj Diklić za predsjednika, Marica Francišković za člana, Alenko Tomac za člana, Robert Starčević za člana, Miljenko Kauzlarić za člana, u Povjerenstvo za školstvo, šport i kulturu (udruge, športska društva) izabrani su Marijan Petrović za predsjednika, Bruna Mihelčić Fak za člana, Josip Grgurić za člana, Mladen Matijašić za člana, Endi Čop za člana, u Povjerenstvo za zdravstvo i socijalnu problematiku izabrani su Zvonko Matković za predsjednika, Tajana Jakovac za člana, Đurđa Grgurić za člana, Lidija Polić, za člana, Lidija Miloš za člana.

CIJENE SKIJAŠKIH KARATA
   
    Skijalište Čelimbaša objavilo je cijene skijaških karata za sezonu 2013./2014. Dnevna karta za odrasle će tako stajati 80 kuna, a za djecu (osobe mlađe od 15 godina) 50 kuna. Poludnevna karta za odrasle stoji 50 kuna, a za djecu 30 kuna. Sezonska karta za članove skijaških klubova stoji 400 kuna, a korištenje baby lifta 30 kuna.
    Važno je napomenuti da skijalište neće raditi ponedjeljkom, a ostale radne dane od 12 do 16 sati pa će tada vrijediti samo poludnevne karte. Vikendom će skijalište raditi od 9 do 16 sati i tada će vrijediti samo dnevne karte. Za škole je zanimljivo organizirano skijanje za djecu radnim danom po cijeni od 20 kuna po djetetu.