• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

19.02.2014.

UGOVORI PGŽ SUFINANCIRA MRKOPALJSKI PROJEKT I CENTAR ZA POLJOPRIVREDU

Županijski »bypass« za skijalište Čelimbaša

Za projekt Žičara Čelimbaša predviđeno je 400.000 kuna za uređenje prilaznog puta i parkirališta, krčenje koridora za žičaru i bob stazu, a osim rada Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, sufinancirat će se i sakupljanje mlijeka od goranskih proizvođača 


RIJEKA » Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić i ravnatelj Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ-a Dalibor Šoštarić jučer su potpisali ugovore o sufinanciranju projekta Žičara Čelimbaša i ugovor o korištenju namjenskih sredstava iz proračuna PGŽ-a za 2014. godinu s Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu za sufinanciranje troškova poslovanja Centra tijekom ove godine i za provedbu njegovih ovogodišnjih aktivnosti na području županije. Ugovorom o sufinanciranju projekta Žičara Čelimbaša, vrijednim 400.000 kuna, Primorsko-goranska županija sufinancirat će uređenje prilaznog puta i parkirališta, krčenje i uređenje koridora za buduću žičaru i bob stazu te usluge projektiranja i nadzora. 
    – Zadovoljan sam što živim u ovakvoj Primorsko-goranskoj županiji, jer pomaže koliko može sve gradove i općine u Gorskom kotaru, to nisu velika sredstva, ali pomažu nam. Za projekt Žičara Čelimbaša obratio sam se na mnoge adrese, ali pomogao nam je samo PGŽ. Nastavit ćemo i dalje razvijati ovo skijalište, jer od njega će cijeli Gorski kotar imati koristi, rekao je mrkopaljski načelnik Padavić. 
    

Centru 2,1 milijun

Ugovorom o korištenju namjenskih sredstava iz proračuna PGŽ-a za 2014. godinu Županija će financirati troškove poslovanja Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ-a u ukupnom iznosu od 250.00 kuna, a to uključuje financiranje rashoda za zaposlene u iznosu od 125.000 kuna i materijalne rashode u istom iznosu. Nadalje, ugovorom o korištenju namjenskih sredstava iz proračuna PGŽ-a za 2014., Županija će financirati provedbu programa Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu na području županije u ukupnom iznosu od 1.850.000 kuna. 
    – Život u Gorskom kotaru neće stati dok je Primorsko-goranske županije, nastojimo razviti turizam, jer voda i šume nisu u našoj domeni, kazao je župan Komadina. 
    Načelnik Padavić podsjetio je da je za rekonstrukciju postojeće žičare Čelimbaša PGŽ prošle godine izdvojio 500 tisuća kuna, a planirano je da se i u 2015. te u 2016. godini izdvoji po 400 tisuća kuna. 
    
Gašenje farmi

Potpisivanje ugovora bila je prigoda za osvrt na suradnju Županije i PIK-a Rijeka u programu mljekarstva. Rukovoditelj Mljekare PIK-a Željko Mijolović govorio je o problemima PIK-a zbog visokih troškova sakupljanja mlijeka od proizvođača po Gorskom kotaru. 
    – Zahvaljujući sredstvima Županije koja će pomoći proizvođačima mlijeka, PIK više neće imati te troškove pa će proizvođačima povisiti otkupnu cijenu, rekao je Mijolović. 
    Vlasnica Obiteljskoga gospodarstva Francišković, Marica Francišković, naglasila je da uz sve probleme s kojima se proizvođači susreću, pomoć Županije u financiranju preuzimanja mlijeka je značajan napor, no da je ipak riječ o vatrogasnoj mjeri, jer je stanje proizvođača jako teško, što ilustrira podatak da je u desetak godina iz Gorskog kotara 250 obiteljskih gospodarstava prestalo s radom. (B.S.)