• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

21.02.2014.

70 GODINA OD POVIJESNOG MARŠA SINOĆ U MRKOPLJU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

Habulin: Ne dopustimo reviziju povijesnih istina

O smrti 26 partizana sve je rečeno i zapisano. Meni preostaje samo još toliko da se u ime živih suboraca, kojih je još tako malo, zahvalim na ovom dostojanstvenom trudu kako se ti teški, ratni dani nikada ne bi zaboravili, rekao je jedan od preživjelih sudionika marša Vladimir Konestabo

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


MRKOPALJ » Prošlo je sedam desetljeća od davne 1944., treće ratne godine surovog Drugog svjetskog rata, zapamćenog kao najveće tragedije u povijesti čovječanstva. Umorni, iscrpljeni, u borbama protiv njemačkog okupatora i domaćih sluga u »u gornjem kraju«, borci Druge brigade XIII. Primorsko-goranske divizije, krenuli su u ove hladne dane 1944. prema oslobođenom teritoriju Gorskog kotara. Trebalo je umorne i promrzle borce odmoriti, kako bi prikupili snage za nove okršaje. Rat nije završio i dugo će još trajati. U hladnoj noći, sudbina hrabrih Gorana, otočana, Primoraca i Istrana na putu prema Mrkoplju, zapečatila je studen, vijavica i hladnoća odnosno – bijela smrt. Na legendarnoj Matić poljani, 26 kamenih stupova svjedoči o tužnoj epopeji naših junaka, kazao je Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, na sinoćnjoj svečanoj akademiji u Mrkoplju. 
    

Ne zaboraviti

– O smrti 26 smrznutih partizana sve je rečeno i zapisano; meni preostaje samo još toliko da se u ime živih suboraca, kojih je još tako malo, zahvalim na ovom dostojanstvenom trudu kako se ti teški, ratni dani nikada ne bi zaboravili. Dok smo živi dijelit ćemo sjećanje na sve ono što nam je sudbinama namijenila na ovim poljanama za vrijeme rata. Poštivanje prošlosti nužno je da bismo imali svjetlu budućnost ispunjenu domoljubljem, kazao je sudionik marša Vladimir Konestabo. 
    Do kraja rata, podsjetio je Dinko Tamarut, puno će još boraca, ne samo Druge brigade primorsko-goranske divizije, dati živote do konačne pobjede. Žrtve i stradanje boraca antifašista, nastavlja Tamarut, za slobodu i konačno oslobođenje svih krajeva od fašizma i nacizma nisu i ne smiju biti nikad zaboravljene. 
    – Ovim memorijalom odajemo dužnu počast palim borcima za slobodu. Zalagat ćemo se za istinu i pravedan odnos društva prema našoj slavnoj antifašističkoj prošlosti, poručuje Dinko Tamarut. 
    
Moćni neprijatelji

Franjo Habulin, novi predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, napominje da je partizanski način ratovanja tražio stalne aktivnosti kako bi neprijatelj bio iznenađen. Tako je i ova divizija krenula na marš. 
    – Tražili su bolje uvjete za preživljavanje i borbu protiv okupatora. Partizani nisu pali od neprijateljskog metka, nego od bijele smrti; nezapamćene zime koja je u to vrijeme vladala u Gorskom kotaru. Moramo stoga biti ponosni na partizanske jedinice koje su djelovale na ovim prostorima, jer su se borile protiv moćnih talijanskih fašista, njemačkih nacista, ali i domaćih kvislinga. Komunistička partija je pokrenula ustanak na čelu s maršalom Josipom Broz Titom koji je vodio narodno oslobodilačku vojsku do konačne pobjede. To je istina koju moramo isticati u svakoj prigodi. Ne dopustimo revizije Drugog svjetskog rata koje nemaju veze s povijesnom istinom, poručio je Franjo Habulin. Svečana akademija je završena partizanskom koračnicom Po šumama i gorama

(B.S.)