• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

04.05.2014.

MRKOPALJ SVEČANOM SJEDNICOM OPĆINSKOG VIJEĆA OBILJEŽEN DAN OPĆINE

Budućnost mora biti Hrvatska, a ne Švedska

S proračunom od 4,9 milijuna kuna realizirali smo niz projekata – izgradnja i sanacija cjevovoda u Sungeru, uređenje javne odvodnje u Sungeru, projektna dokumentacija za pročišćivače voda u Mrkoplju i Sungeru te uređenje skijališta Čelimbaša, rekao je Padavić 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MRKOPALJ » Pred neki dan moj prijatelj, čovjek s kojim sam odrastao, i njegova djevojka napustili su Gorski kotar i Hrvatsku te otišli živjeti i raditi u Švedsku, a jedni razlog odlaska bio je taj što ovdje kod nas to nije moguće. Primorsko-goranska županija pokušava koliko je god to moguće mjerama koje su joj na raspolaganju ublažiti sadašnju tešku krizu na goranskom području, stanje koje sve više sliči trajnoj elementarnoj nepogodi koja bi se ovom kraju mogla i dogoditi zaživi li od 1. siječnja sljedeće godine Zakon o regionalnom razvoju koji će dodatno osiromašiti Gorane i Gorski kotar. Zato treba učiniti sve da promijenimo to stanje i stvorimo okvire u kojima budućnost ljudi ovog kraja neće biti Švedska, Kanada ili Švicarska, već Hrvatska, rekao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Mrkopla povodom Dana Općine Mrkopalj zamjenik župana PGŽ Petar Mamula. Njegove su riječi dobile zasluženi aplauz, a da su promjene nužne bilo je vidljivo i iz pozdravne riječi mrkopaljskog načelnika Ivice Padavića koji je u kratkim crtama oslikao rad ove lokalne samouprave u proteklih godinu dana. 
    – S proračunom od svega 4,9 milijuna kuna mi smo realizirali niz projekata kao što su izgradnja i sanacija cjevovoda u Sungeru, uređenje javne odvodnje u Sungeru, projektna dokumentacija za pročišćivače voda u Mrkoplju i Sungeru te uređenje skijališta Čelimbaša. Ova četiri projekta ukupno vrijede više od pet milijuna kuna, dakle teži su od našeg proračuna, u financijski je u njihovoj realizaciji Općina Mrkopalj sudjelovala s 503.000 kuna, dok su ostalo financirali Primorsko-goranska županija i države institucije. Uz svoj dio financiranja ono što smo mi jako dobro napravili i s čime možemo biti zadovoljni je priprema projekata za realizaciju spomenutih poslova. Naime, bez dobre pripreme ne bismo dobili novčanu pomoć. Naravno, tim ćemo putem nastaviti i dalje te težiti dobivanju što više sredstava iz izvora van naše sredine, rekao je Padavić posebno naglasivši kako je za Općinu Mrkopalj, kao i sve ostale goranske lokalne samouoprave, bitna borba za zakonske okvire koji će Gorskom kotaru osigurati poseban status. Mi nemamo i vinograde da bismo živjeli od vina, ali imamo šume od kojih dobro ne živimo mi, već netko drugi, zaključio je Padavić zahvalivši svima koji su Mrkoplju i Goranima pomagali tijekom velike elementarne nepogode u veljači, kao i medijima koji često uoče i kažu ono što je potrebno.

Godišnje nagrade 
    
    Svečana sjednica bila je i prilika za podjelu godišnjih priznanja koje je uručio predsjednik Općinskog vijeća Mrkopalj Miljenko Kauzlarić, a dobili su ih Bojan Francišković za veliki doprinos poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Mrkopalj, mr. Marijan Padavić za uspješnu promociju kulture i Općine Mrkopalj te Mislav Petrović, Filip Petrović i Anamarija Papić za rezultate ostvarene na sportskom polju. Svaki od nagrađenih, istaknuo je Kauzlarić, dobit će i novčanu potporu od 1.500 kuna, a druženje – koje je počelo polaganjem vijenaca uz spomenike poginulima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu te svetom misom – kraju je privedeno uz nastup Sungerskih tamburaša i učenika OŠ Mrkopalj.

 (M.K.)