• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

06.07.2014.

TRENDOVI NEGATIVNI, MOGUĆNOSTI VELIKE RECESIJA REZULTIRALA GUBITKOM RADNIH MJESTA

Gdje nema posla nema ni života

Zadatak nam je da se izborimo za pravedan status Gorkog kotara, jer nemamo ni vinograda ni mora, ali imamo šuma od kojih su Gorani uvijek pošteno živjeli, a često drugi i puno bolje, ističe načelnik Ivica Padavić

Kad Mrkopalj slavi svoj Dan Općine i zaštitnika sv. Filipa, tim se povodom održava i svečana sjednica Općinskog vijeća pa je tako bilo i ove godine. Njoj su, uz vijećnike i Općinskog načelnika, nazočili i brojni gosti i uzvanici. Općina Mrkopalj je brojem stanovnika mala, svega 1200 stanovnika s daljnjom tendencijiom pada broja stanovništva, što nije problem samo u Mrkoplju već i u cijelom Gorskom kotaru. Pretvorbe, recesije i nepostojanje strategija, naglašava načelnik Ivica Padavić, rezultiralo je gubljenjem radnih mjesta, a gdje nema posla nema ni života. 
    – Stoga je potrebno više činiti, sve učiniti, kako bi se ti negativni trendovi zaustavili. A mogućnosti su nam zaista velike, ogromno šumsko bogatstvo, dobar geostrateški položaj – blizina velikih centara Zagreba i Rijeke, blizina mora. Sve to otvara mogućnost razvoja drvne industrije jer sirovine imamo, ali i mrtvog kapitala. Velike su i mogućnosti razvoja cjelogodišnjeg turizma: skijanja, planinarenja, biciklizma, lovstva… Mrkopaljsko i Sungersko polje može rađati, no obrasli pašnjaci vape za sadnjom. 
    Sumirajući 2013. godinu, ističe načelnik Padavić, možemo zaključiti da je bila izuzetno zanimljiva. Održani su izbori za područnu i lokalnu samoupravu, te smo dobili nešto staro i nešto novo. Općinsko vijeće odradilo je dobar posao, bez visoke politike, a općinska problematika bila je u žarištu interesa i sigurno je da će se u tom smjeru i nastaviti. Razdoblje od lanjske svečane sjednice do danas vrijedno je pažnje. Ne mislim ovdje na vremenske prilike i neprilke kojih je bilo i previše. Proračun Općine Mrkopalj u protekloj godini realiziran je s indeksom od 92 posto od plana s iznosom od 4.950.000 kuna, dok je u 2012. godini prihod bio 4.219.000 kuna, što govori da su povećani prihodi kroz sve osnove za 734.000 kuna. Tako realiziran proračun omogućio je, nastavlja načelnik Padavić, normalno funkcioniranje Općine po programima, te odvijanje i nastavak značajnih investicija začetih u 2012. godini, a bitno je istaknuti najznačajnije. 
    
    

Dobri projekti

U izgradnju i sanaciju cjevovoda u Sungeru uloženo 1.831.000, u sustav javne odvodnje u Sungeru oko 1.000.000 kuna, a u izradu projektne dokumentacije za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Mrkoplja i Sungera 439.000 kuna, te u sanaciju vučnice na Čelimbaši 794.000 kuna. Zbrojem dolazimo do iznosa od 4.064.000 kuna, a pribrojimo li k tome još i PDV, taj iznos dolazi na 5.080.000 kuna investicija. Općina je u realizaciji svega navedenog sudjelovala s 503.000 kuna, dok su sva ostala sredstva povučena iz Državnog i Županijskog proračuna, javnih poduzeća, uglavnom Hrvatskih voda. Navedeni projekti, osim sanacije vučnice, realizirani su preko Komunalca Delnice. 
    Ističem da je proteklom razdoblju potpora Županije iznosila 1.100.000, a odnosi se na sanaciju ceste u Sungeru, sanaciju vučnice na Čelimabaši, subvencioniranje javnog prijevoza, elementarnu nepogodu, Memorijal i drugo. Evidentne su aktivnosti Županijske uprave za ceste koja je u sanaciju cesta na području Općine Mrkopalj uložila oko 700.000 kuna, a odnosi se na asfaltiranje prema Begovom Razdolju, sanaciju Županijske ceste u Sungeru i razna »krpanja« cesta s izuzetkom zimske službe. Izuzmemo li iz navedenih programa iznos Općine, vidljivo je da je u navedene programe uloženo više od 5 milijuna kuna, naravno zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekata za kandidaturu na raspisane javne pozive. I ove godine krenulo se vrlo aktivno u pripremu projekata, pa smo se tako prijavili na sve natječaje koji su objavljeni u Republici Hrvatskoj, a za koje čekamo odgovor. Dobar dio bit će realiziran sa Županijom koja zaista dobro prati projekte Općine Mrkopalj, te i ove godine sudjeluje s 400.000 kuna na daljnjoj rekonstrukciji vučnice na Čelimbaši. 
    
Trajna nepogoda


U dosadašnje prevažne aktivnosti svakako spada i borba gradonačelnika i načelnika Gorskog kotara u očuvanju njegovog posebnog statusa. Značajna potpora dobivena je od Županije i župana, te je donesena deklaracija o opstojnosti Gorskog kotara na županijskoj skupštini s gotovo jednoglasnom potporom zastupnika, a upućena je vladi RH te svim saborskim zastupnicima. Posljednji zaključak koordinacije je ukoliko nas ne shvate ozbiljno, organizirat će se prosvjedi na Markovu trgu. Zadatak nam je da se izborimo za pravedan status Gorkog kotara, jer nemamo ni vinograda ni mora, ali imamo šuma od kojih su Gorani uvijek pošteno živjeli, a često drugi i puno bolje. Sve političke opcije su na tom tragu, barem one niže rangirane, zaključuje načelnik Padavić, koji se zahvalio na korektnom radu svim vijećnicima te njihovom odnosu prema javnoj funkciji. Zahvala ide i svima koji pomažu u borbi s elementarnom i svim drugim nepogodama, a posebno Vatrogasnim postajama Sungera i Mrkoplja, Hrvatskim šumama, GSS-u, Komunalcu Delnice, Komunalnom društvu »Mrzle drage«, Županijskoj upravi za ceste, HEP-u, Županijskom stožeru za spašavanje, te posebno županu Komadini. Na kraju su upućene i čestitke dobitnicima općinskih priznanja. 
    U nastavku sjednice dožupan PGŽ Petar Mamula istaknuo je: 
    – Pred neki dan moj prijatelj, čovjek s kojim sam odrastao, i njegova djevojka napustili su Gorski kotar i Hrvatsku te otišli živjeti i raditi u Švedsku, a jedini razlog odlaska bio je taj što ovdje kod nas to nije moguće. Primorsko-goranska županija pokušava koliko je god to moguće mjerama koje su joj na raspolaganju ublažiti sadašnju tešku krizu na goranskom području, stanje koje sve više sliči trajnoj elementarnoj nepogodi koja bi se ovom kraju mogla i dogoditi zaživi li od 1. siječnja sljedeće godine Zakon o regionalnom razvoju koji će dodatno osiromašiti Gorane i Gorski kotar. Zato treba učiniti sve da promijenimo to stanje i stvorimo okvire u kojima budućnost ljudi ovog kraja neće biti Švedska, Kanada ili Švicarska, već Hrvatska.

GODIŠNJA PRIZNANJA 
    
    Svečana sjednica bila je i prilika za podjelu godišnjih priznanja koje je uručio predsjednik Općinskog vijeća Mrkopalj Miljenko Kauzlarić, a dobili su ih Bojan Francišković za veliki doprinos poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Mrkopalj, mr. Marijan Padavić za uspješnu promociju kulture i Općine Mrkopalj te Mislav Petrović, Filip Petrović i Anamarija Papić za rezultate ostvarene na sportskom polju. Svaki od nagrađenih, istaknuo je Kauzlarić, dobit će i novčanu potporu od 1.500 kuna, a druženje – koje je počelo polaganjem vijenaca uz spomenike poginulima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu te svetom misom – kraju je privedeno uz nastup Sungerskih tamburaša i učenika OŠ Mrkopalj.