• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

04.08.2014.

TREĆE IZDANJE PRIREDBE »WEISSOVA AVANTURA NA FAJERIMA«

Biciklom kroz povijest Karoline

Ova je manifestacija zamišljena kao događanje kojim će dio bogate povijesti Karolinske ceste sudionicima biti predstavljeno na različite načine

Treće izdanje priredbe »Weissova avantura na fajerima – biciklom kroz povijest Karoline« zaustavila se i u Mrkoplju, točnije na lokaciji Sungerski lug, prirodnog fenomena creta, na imanju obitelji Butković u Sungeru i karolinskom bunaru, Mrkoplju i skijalištu Čelimbaša, Brestovoj Dragi i fajerima. 
    Zamišljena kao priredba kojom će se dio bogate povijesti Karolinske ceste sudionicima predstaviti na različite načine, ova je manifestacija, uz bicikliste, privukla i planinare, a u poslijepodnevnim satima i lokalno stanovništvo te goste koji su mogli o prošlosti Karoline saznati kroz nekoliko zanimljivih druženja. 
    A koliko zaista znamo o navedenim lokacijma? Cret – Sungerski lug prostire se jugozapadnom stranom sungerske doline na nadmorskoj visini od 780 metara, te se pruža uz cestu duljinom od 2,28 kilometara i zauzima širinu od 1,25 kilometara. To je dio tamne crnogorične šume koja pripada zajednici jele s rebračem, odnosno najrasprostranjenije su biljne zajednice jele, smreke te u prizemnom sloju borovnice i paprat rebrača te veći broj različitih vrsta mahovina i gljiva. 
    Ovu šumu karakterizira dugo zadržavanje snijega i vode. Odlikuje se jednostavnim reljefom, ispresijecana dubljim i plićim ponorima i udubinama. Najveća zanimljivost ove šume su upravo ta mala udubljenja nalik ponikvama koje predstavljaju male prijelazne cretove, odnosno močvarna mjesta s obiljem mahovina gdje odumrli biljni ostaci stvaraju treset. Zbog velikih količina padalina udubljenja često budu poplavljena. Spužvasti mah tresetar, koji raste na tim mjestima, upija velike količine vode i čineći stanište vlažnim omogućuje preživljavanje različitih biljnih vrsta. Tijekom 2009. godine napravljena su istraživanja creta gdje su determinirane ukupno 73 vrste cvjetnica, mahovina, lišajeva i gljiva. 
    S prirodno-znanstvenog gledišta očuvanje cretova je vrlo važno jer je jedino na ovom području u Hrvatskoj pronađena rijetka biljka močvarni zmijinac (Calla palustris). Koliko je do danas poznato, to je jedino stanište i nalazište ove biljke u Hrvatskoj, kojemu je Sungerski lug najjužnija točka u njegovom europskom rasprostranjenju te je uvršten u Nacionalnu ekološku mrežu Republike Hrvatske. 
    Govoriti o povijesti, a ne spomenuti da je Općina Mrkopalj prošle godine proslavila stotu obljetnicu od prvog organiziranog skijanja te ove godine obljetnicu 1. prvenstva Hrvatske i Slavonije u skijaškom trčanju koje je organizirano davne 1913. odnosno 1914. godine upravo na ovim prostorima, ne bi imalo smila. Mrkopalj stoga s pravom nosi epitet »Kolijevka hrvatskog skijanja«, te s okolicom ima idealne terene za razvitak zimskih sportova, a znali su to i Ivo Lipovšćak i Ante Pandaković te Rikard Wickert koji su te godine bili glavni organizatori skijaškog tečaja. 
    Skijašica Nada Birko-Kustec bila je prva hrvatska olimpijka nastupajući na olimpijadama u Oslu i Cortini D'ampezzo gdje je ostvarila zapažen rezultat. Poslije toga krenula je lavina mrkopaljskih skijaša koji su s više ili manje uspjeha predstavljali svoju državu na skijaškim natjecanjima diljem Europe. U toj lavini novih skijaša svakako moramo istaknuti hrvatskog biatlonca i sudionika Olimpijade u Sarajevu Franju Jakovca i Petru Starčević, sudionicu Olimpijade u Torinu. Tu je i mlađa generacija na čelu s Jakovom Fakom, osvajačem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u biatlonu 2009. u Južnoj Koreji te srebrne olimpijske medalje 2010. u Vancouveru. Odnedavno se Mrkopalj i Sunger ponose i Dinom Butkovićem, juniorskim viceprvakom svijeta u biatlonu za 2013. u ljetnom i zimskom biatlonu