• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

10.11.2014.

NAKON OPTIMIZMA OPREZ PROŠLOGODIŠNJE ISKUSTVO UČI DA UZ RAD TREBA IMATI I SREĆE

Čelimbaša zbog lanjskog ledoloma puše i na hladno

U Mrkoplju su nezadovoljni osiguravajućim kućama, budući da su tek rijetki Gorani s valjanim policama osiguranja uspjeli dobiti naknadu za štete od ledoloma. Isto je i sa skijalištem Čelimbaša, no teška situacija rezultirala je suradnjom s Goranskim sportskim centrom 

MRKOPALJ » Prošlogodišnji optimizam u Mrkoplju je zamijenio oprez. Izrazito topla jesen, pa još i prošlosezonsko iskustvo kada je nesretni ledolom zaustavio rad za skijaše spremne Čelimbaše, glavni su razlozi tome, iako je ovo mrkopaljsko skijalište ove godine još spremnije negoli lani. Naime, novouređeno parkiralište i suradnja s Goranskim sportskim centrom predstavljaju veliki iskorak za Čalimbašu i sam Mrkopalj. 
    Prema riječima načelnika Općine Mrkopalj Ivice Padavića, projekt rekonstrukcije parkirališta »težak« je 750.000 kuna od čega je Primorsko-goranska županija financirala veći dio – 550.000 kuna, Općina 100.000 kuna, koliko i Komunalno poduzeće »Mrzle drage«, koje upravlja skijalištem, a koje je izvodilo radove u vrijednosti spomenutog iznosa. 
    No, ove je godine osim planirane rekonstrukcije parkirališta trebalo ponovno uspostaviti signalnu i telefonsku liniju na vučnici koje su stradale u ledolomu. 
    

Zajedničke karte

– Posebno teško nam pada što prošle godine nije bilo niti jednog dana skijanja. Baš smo pokrenuli vučnicu, bila je jedna probna vožnja i s nestrpljenjem smo očekivali snijeg, no sutradan se dogodio ledolom. Na koncu smo zadovoljni da šteta nije bila veća, govori direktor »Mrzle drage« Ivan Butković dodajući da je postojala bojazan da će ledolom ugroziti stupove vučnice. 
    Iako zadovoljan da šteta nije veća, Ivan Butković izrazito je nezadovoljan osiguravajućim kućama, budući da su tek rijetki Gorani s valjanim policama osiguranja, uspjeli dobiti naknadu za štete nastale ledolomom. Isto je i sa skijalištem Čelimbaša, no, nije svako zlo za zlo, pa je teška situacija rezultirala suradnjom s Goranskim sportskim centrom. 
    – Budući da mi imamo dobru građevinsku ekipu i strojeve, oni kvalitetne električare i strojare, pomogli smo jedni drugima, a suradnja će biti nastavljena i zajedničkom prodajom karata koja će zaživjeti ove sezone, najavio je Butković. 
    Riječ je o softverskom sustavu zahvaljujući kojemu će biti moguće s kupljenim vikend i sezonskim kartama skijati i na Čelimbaši i na Platku, bez obzira na kojem su skijalištu karte kupljene. 
    Unatoč financijskoj pomoći Primorsko-goranske županije, Općine Mrkopalj te ove godine i Ministarstva turizma, održavanje i potrebna ulaganja u ovo goransko skijalište podrazumijevaju golema financijska sredstva. Iako se ponekad čini da je riječ o »vreći bez dna«, Općina i »Mrzle drage« ne misle dići ruke od Čelimbaše. Štoviše, ideja i planova ne nedostaje pa se tako za sljedeću sezonu planira nabavka barem jednog snježnog topa koji bi omogućio uređenje baby skijaške staze koja bi omogućila održavanje skijaških škola na Čelimbaši. 
    
Umjetni snijeg


Naravno, u dugoročnom je planu omogućiti umjetno zasnježivanje barem jedne od ukupno tri skijaške staze na Čelimbaši, kao i rekonstrukcija Kuće mira koja bi ponudila smještajne kapacitete na samom skijalištu. Dakako, sve to, ističe Ivica Padavić, nadilazi mogućnosti Općine Mrkopalj, no nakon učinjene katastarske izmjere te nakon što bude završen upis u Zemljišnu knjigu, slijede razgovori s vlasnicima zemljišta na skijalištu, a onda i mogućnost za kandidiranje projekata za financiranje iz EU fondova. To će biti trenutak i za suradnju s privatnim investitorima, pa se u Općini i komunalnom poduzeću nadaju da će Mrkopalj na koncu imati sve ono što kolijevka hrvatskog skijanja i zaslužuje.

Biatlonski centar Zagmajna 
    
    Osim 3,5 kilometara staza na Čelimbaši gdje se okupljaju alpski skijaši, u Mrkoplju se nalazi i Biatlonski centar Zagmajna koji raspolaže s 4,5 kilometara uređenih staza za skijaško trčanje te strelištem za biatlon. Od ove godine, za korištenje nordijske staze bit će potrebno izdvojiti simboličnih pet kuna, a nakon što je prije nekoliko godina napravljena logistička kuća, odnosno kuća za iznajmljivanje skijaške opreme, u planu je daljnje ulaganje. Naravno, u skladu s financijskim mogućnostima, no ono što bi svakako ovom centru bilo potrebno, jest asfaltiranje staze čime bi Zagmajnu bilo moguće koristiti tijekom cijele godine. 
    Nema sumnje da Mrkopalj, koji je prošle godine obilježio 100. godišnjicu prvog organiziranog skijanja, a ove godine obilježava 100. obljetnicu prvog Prvenstva Hrvatske i Slavonije te 80 godina od izgradnje prve skijaške skakaonice u Hrvatskoj, zaslužuje uređenu Čelimbašu i Zagmajnu, neovisne o snježnim padalinama.

Karolina KRIKŠIĆ, snimio Sergej DRECHSLER