• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

11.11.2014.

TRAŽIT ĆE POMOĆ SABORSKIH ZASTUPNIKA GORANSKI (GRADO)NAČELNICI ODLUČNI SPASITI »BRDSKI« ZAKON

BORBA ZA GORSKI KOTAR 
Gorani po pravdu idu na Markov trg

Na protestnom skupu koji bi trebao biti održan u srijedu 19. studenoga Gorani će saborskim zastupnicima poručiti da ih jedino oni mogu spasiti od primjene Zakona o regionalnom razvoju koji, uvjereni su Gorani, za većinu od devet lokalnih samouprava Gorskog kotara znači skori kraj postojanja 

DELNICE » Od danas u svim zgradama općinskih i gradskih uprava Gorskog kotara počinje potpisivanje peticije protiv gubitka statusa i olakšica koje je goranskim lokalnim samoupravama osiguravao Zakon o brdsko-planinskom području. Osim toga, danas u 13 sati sati u Ravnoj Gori svi goranski (grado)načelnici sjest će za stol sa županom Zlatkom Komadinom i saborskim zastupnicima s područja 7. i 8. izborne jedinice. Sljedeće srijede, 19. studenoga, Gorani bi autobusima trebali krenuti prema Zagrebu gdje bi na Markovom trgu trebao biti održan protestni skup kojim bi Gorani direktno poručili saborskim zastupnicima kako ih jedino oni mogu spasiti od primjene Zakona o regionalnom razvoju, novopredloženog zakonskog akta koji, uvjereni su Gorani, za većinu od devet lokalnih samouprava ovog planinskog dijela Hrvatske znači skori kraj postojanja. 
    

»Nova pravednost«

Ovi zaključci jednoglasno su donijeti na izvanrednoj sjednici Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika održane jučer u Delnicama zbog odluke Vlade da uskoro u saborsku proceduru stavi izglasavanje primjene Zakona o regionalnom razvoju po kojem bi sve goranske općine i gradovi ostali bez 25 do 30 posto proračunskih sredstava koje im je do sada osiguravao »brdski« zakon kroz ostanak dijela prihoda utemeljenog na porezu na dobit i porezu na dohodak. 
    Ogorčenost Gorana najslikovitije je izrazio načelnik Lokava Toni Štimac rekavši kako ga odnos države prema Gorskom kotaru podsjeća na odnos koji je u 19. stoljeću vlada SAD-a imala prema Indijancima. 
    – Kao i u Americi i ovdje vlast najprije zauzima teritorij, a to znači da gradi ceste, jezera, naftovode, dalekovode i ostalu infrastrukturu te istodobno ljudima kojih je sve manje ostavlja sve manje prostora za život i rad da bi potom jednim ovakvim zakonom direktno poručivala kako je iz Gorskog kotara najbolje – otići. Vrhunac tog odnosa je sustav indeksa razvijenosti koji nas dovodi u potpuno apsurdnu situaciju po kojoj svaki odlazak u mirovinu ili smrt čovjeka u Gorskom kotaru automatski znači da smo razvijeniji jer se time smanjuje broj nezaposlenih, rekao je Štimac. Ivica Padavić, čelni čovjek Mrkoplja, dodao je kako ne razumije tu »novu pravednost« zbog koje će se zbog 25 milijuna kuna – koliko je Goranima ostalo od preznih prihoda omogućenih »brdskim« zakonom – sada »ubiti« cijelo jedno područje. 
    
Uvredljiva ponuda


Za Damira Grgurića, načelnika Općine Skrad, prijedlog Zakona o regionalnom razvoju pokazatelj je koliko ova Vlada cijeni Gorane i Gorski kotar. 
    – »Brdski« zakon značio je sanaciju štete i izdizanje iz siromaštva, a novi zakon gura Gorski kotar ka siromaštvu i daljnjem iseljavanju, rekao je Grgurić, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević istaknuo je kako je ovo što se Gorskom kotaru nudi kroz novi zakon uvredljivo jer nema nikakvog prijedloga zamjene za uskraćena sredstva. 
    Kristijan Rajšel, gradonačelnik Čabra istaknuo je kako je »brdski« zakon zaista bio rastrošan, ali ne i na području Gorskog kotara čijih je devet općina i gradova dobivalo manje od, primjerice, Općine Matulji ili Dubrovnika. Jedino što Gorski kotar može spasiti su investicije, a novim Zakonom one su onemogućene jer ulagači neće imati nikakvih povlastica, dodao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, dok je načelnik Fužina Marinko Kauzlarić zaključio kako je jedini izlaz borba za poseban Zakon o Gorskom kotaru koji se treba temeljiti na odredbama Zakona o otocima kojeg nitko i ne pomišlja ukinuti i koji je tom dijelu Hrvatske donio prosperitet i razvoj u razdoblju od 1999. godine kada je donijet.

»Goranski amandman«– vuk sit, koza cijela? 
    
    Može li »goranski amandman« biti izlaz iz ove teške situacije? Naime, na sastanku se čula i ideja po kojoj bi na predloženi Zakon o regionalnom razvoju trebalo predložiti amandman po kojem se iz okvira tog Zakona izdvaja područje Gorskog kotara za kojeg nastavljaju vrijediti dosadašnje olakšice. S proceduralne strane to je, čini se, jedini način da vuk bude sit, a koza cijela. No, postoji li političke volje da se nešto tako i dogodi, vrlo je upitno. A da bi bilo pametno – bilo bi. Jer, kako je na koordinaciji napomenuo gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić – vrlo brzo će uz postojeći prijedlog Zakona o regionalnom razvoju sve goranske sredine osiromašiti pa će im država, htjela to ili ne, opet morati pomagati jer će se naći u skupini nerazvijenih. (M.K.)