• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

 



 


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

20.11.2014.

PROSVJED NA MARKOVOM TRGU JEDANAEST TISUĆA POTPISA I 500 PROSVJEDNIKA PROTIV SMANJENJA BRDSKO-PLANINSKIH OLAKŠICA

GORSKI KOTAR U ZAGREBU 
Gorana je malo, a zbog Vlade bit će ih još manje

Gorani su poručili da Gorski kotar nije oaza na 700 metara nadmorske visine,već kraj u kojem jake zime traju dugo, mladosti gotovo više i nema. Gorani su svjesni da je i drugima teško, ali bez sredstava iz proračuna neće moći preživjeti. Ogorčeni su što će ostati bez 27 milijuna kuna godišnje


ZAGREB » »Pola naših proračuna odlazi na čišćenje snijega, a druga polovica vama«, »Kako je lijepo kad pada snijeg, sve je bijelo, a nas se uopće ne vidi!«, ili »Malo nas je zbog vas, i bit će nas sve manje«, neki su od transparenata s kojima je petstotinjak Gorana jučer došlo pred Vladu i Sabor na Markov trg, prosvjedujući zbog ukidanja brdsko-planinskih povlastica. Stigli su iz Delnica, Lokava i Fužina, Ravne Gore, Mrkoplja, Brod Moravica, Vrbovskog i Skrada. Izostali su Čabrani, čiji je gradonačelnik Kristijan Rajšel dan ranije zaključio kako prosvjed ne bi bio primjeren nakon što je iz Vlade primio dopis o skoroj isplati dva milijuna kuna Čabranima koji su zimus u ledenoj kiši pretrpjeli štetu. 
    

Bez odjeka i empatije

Od dvorane »Lisinski« Gorani su, kojima se pridružio i dio zagrebačkih zemljaka, krenuli prvo duž Vukovarske ulice, ne štedeći noge i truda, put Ministarstva regionalnog razvoja, oboružani transparentima koji pogađaju u žicu, i kažu da Gorski kotar nije oaza na prosječnih 700 metara nadmorske visine, već kraj u kojem jake zime traju dugo, mladosti gotovo više i nema, a ono malo hrane koju na takvoj klimi sami i uspiju posaditi, prisilno »dijele« s medvjedima i srnama u sve, samo ne idiličnom suživotu. Ogorčeni su što će zbog novih zakona ostati bez 27 milijuna kuna godišnje, na koliko su dosad mogli računati zahvaljujući brdsko-planinskom statusu. Sve su to došli reći i Vladi, no nažalost bez prevelikog odjeka i empatije. Bole ih, kažu, izjave da se i premijer grije »dva mjeseca u godini«, i prema kojima život u Gorskom kotaru nije ništa teži nego drugdje. 
    – Poručuju nam da sredstva povlačimo iz europskih fondova, a ne više iz proračuna, no kako će Gorski kotar, bez povlastica, biti konkurentan, taman da i izgradimo najmodernije poslovne zone? Ako poduzetnik kod nas ne može računati na siguran dovoz materijala i odvoz gotovog proizvoda, na električnu energiju bez prekida i ostalo, neće k nama ni doći. Stalno nam se naglašava da nam je autocesta blizu, no ona je isplativa samo Hrvatskim šumama koje prodaju naše šume, ne i nama Goranima. Ja bih odmah »potpisao« da umjesto 800 tisuća kuna, koliko dobivamo od šumskog doprinosa, dobijemo deset milijuna kuna dobiti Hrvatskih šuma, kazao je delnički gradonačelnik i glavni organizator prosvjeda Ivica Knežević. 
    
»Fajrunt« i pjesma


Njega je prije dolaska na Markov trg primio zamjenik ministra regionalnog razvitka Jakša Puljiz, kao i ostale načelnike i gradonačelnike – Dražena Mufića (Vrbovsko), Tonija Štimca (Lokve), Ivicu Padavića (Mrkopalj), Marinka Kauzlarića (Fužine), Anđelka Florijana (Ravna Gora), Dragutina Crnkovića (Brod Moravice) te Damira Grgurića (Skrad). Gorani su svjesni, rekao je Mufić, da je i drugima teško, ali bez sredstava iz proračuna neće moći preživjeti. Jakša je Goranima pak najavio otvaranje dijaloga s Hrvatskim šumama, kojim bi se pokrenulo pitanje povećanja doprinosa od prodaje šuma, dok će poduzetnici u Gorskom kotaru, kazao je, imati pravo na kapitalnu pomoć koja će, napominje, za njih biti puno izdašnija od olakšica na porez na dobit. 
    Gorani su na Markovom trgu potpredsjendici Sabora Dragici Zgrebec predali 11 tisuća potpisa protiv novog Zakona o regionalnom razvoju, odnosno ukidanja povlastica. Sa sobom su ponijeli i heligonke te, unatoč svemu, zapjevali. Kad je »fajrunt«, vele, ništa im drugo niti ne preostaje.

Puljiz: Brdski zakon se ne ukida, već mijenja 
    
    Zamjenik ministra regionalnog razvitka Jakša Puljiz Goranima je kazao da se Zakon o brdsko-planinskom području ne ukida, već će do ljeta iduće godine biti izmijenjen, s novim mjerama i kriterijima. 
    – To što Gorski kotar prelazi prosječan indeks razvijenosti zbog kojeg mu se smanjuju povlastice, ne znači da ne zaslužuje pomoć, no imamo puno jedinica lokalne samouprave koje su u još gorem položaju, i koje su godinama zakinute. Uvećane porezne olakšice dugoročno Gorskom kotaru ionako ne mogu pomoći, poručio je Goranima Puljiz, kojem je Mufić samo kratko odgovorio kako možda neće biti ukidanja brdsko-planinskog zakona, ali će biti smanjivanja sredstava, s kojima goranske općine i gradovi pokrivaju »socijalu«, školski prijevoz, rad vrtića, kulturna i sportska događanja.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ, snimio Denis LOVROVIĆ