• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

20.02.2015.

53. MEMORIJAL 26 SMRZNUTIH PARTIZANA

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske Županije, a u organizaciji Općine Mrkopalj i TZ Mrkopalj, od 20. do 22. veljače u Mrkoplju je održan  53. Memorijal  26 smrznutih partizana, kojim se obilježava sjećanje na tragičan marš 2. brigade 13. Primorsko-goranske divizije u veljači 1944. godine, kad se na Matić poljani smrzlo 26 boraca. Svečanoj akademiji u Domu kulture nazočili su Predsjednik Županijske skupštine, Erik Fabijanić,  predsjednik SAB-a PGŽ Dinko Tamarut, načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić s Općinskim vijećem, predstavnici udruženja Antifašista Istarske Županije, sportskih udruga te predstavnici Jedinica lokalne uprave Gorskog kotara, i s posebnim naglaskom -  četvorica preživjelih boraca tragičnog marša.

Načelnik Padavić istaknuo je da se Memorijalom sjedinjuje duh povijesti te da nas usmjerava i vodi prema odlukama o kojima ovisi oblik naše budućnosti, te kako je marš boraca 2. brigade bio izniman primjer požrtvovnosti i odlučnosti u borbi za slobodu, pa stoga tu tradiciju treba nastaviti i tako pokazati svijetu veliki hrvatski doprinos antifašizmu. Zahvalio su i stalnoj pomoći Primorsko – goranske Županije bez čije financijske pomoći Memorijal i sportska natjecanja ne bi bila moguća.
Predsjednik SAB-a Dinko Tamarut u svoj riječi osvrnuo se na tragičan marš od kojeg je prošla već 71 godina. Na Matić poljani dvadeset i šest kamenih stupa tužno svjedoči o epopeji naših junaka, a do kraja rata puno će još boraca, ne samo 2. Brigade, dati svoje živote za slobodu domovine. Ove godine, obilježavajući 70. Godišnjicu od završetka II svjetskog rata obilježava se i Dan oslobođenja, pa tako i ovim Memorijalom odajemo dužnu počast palim za slobodu.
Predsjednik Županijske skupštine Primorsko goranske Županije, Erik Fabijanić, pozdravljajući ispred Primorsko goranske Županije, istaknuo je da trebamo biti ponosni na svoju antifašističku prošlost. Matić poljana je simbol patnje i ratnih stradanja, te će zauvijek upozoravati na besmislenost rata i stoga je osobita vrijednost Memorijala i prisjećanje na njihovu žrtvu s porukom – ne ponovilo se. Na žalost, ponovilo se pa su tako danas položeni i vijenci na spomen obilježje našim braniteljima iz  Domovinskog rata.
 O točnom broju smrznutih, nestalih i kasnije umrlih od posljedica smrzotina i danas se još uvijek nagađa, no sigurno je da bi broj bio veći da se tu nisu našli stanovnici Mrkoplja i okolice koji su pohitali prema Matić poljani da pomognu svima koji su još davali znakove života i time pokazali po tko zna koji put svoju humanost utemeljenu na izvorima kršćanstva. Mještani Općine Mrkopalj, izuzetno su ponosni na svoje djedove i roditelje koji su u to vrijeme ratnih nedaća pokazali put zajedništva i tolerancije koju i danas  kontinuirano nastavljaju.

U kulturnom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor „Sloga“ iz Hreljina i Sungerski tamburaši koji su se ovoga puta predstavili i sa svojim novim ansamblom mladih.

Prije same svečane akademije, predstavnici PGŽ, Općine Mrkopalj, SAB-a i ostali, položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima palim za slobodu kako iz II svjetskog rata tako i poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerMemorijal je nastavljen zimskim pohodom planira na Bjelolasicu te sportskim događanjima na HBC Zagmajna gdje se održao 8. Hrvatski pokal u skijaškom trčanju u organizaciji skijaškog kluba „Bjelolasica“ Mrkopalj, te po prvi puta prvenstvo Hrvatske u skijaškom trčanju i trčanju na krpljama za osobe s intelektualni teškoćama, a unatoč vremenskim nepogodama održan je Maraton mira.

REZULTATI - HRVATSKI POKAL 8

REZULTATI - - MARATON MIRA