• Home   • Novosti   • Informator   • Dokumenti i odluke   • Natječaji   • O Mrkoplju   • Kontakt

  


VRIJEME DANAS  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     

02.03.2015.

PLANOVI ZA BEGOVO RAZDOLJE OPĆINA ŽELI REVITALIZIRATI SKIJALIŠTE KLOBUČAREV VRH

Do Rekreativnog centra uz pomoć EU sredstava

Prvi korak u ostvarenju tog plana je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na skijalištu. Stoga je na adrese 35 posjednika i vlasnika upućeno pismo namjere i poslan prijedlog ugovora o budućoj suradnji, a održan je s njima i sastanak s ciljem prezentiranja projekta 

Nakon rekonstrukcije vučnice i uređenja skijališta Čelimbaša, Općina Mrkopalj i komunalno poduzeće »Mrzle Drage« žele revitalizirati i skijalište Klobučarev vrh u Begovom Razdolju. Naime, namjera je u tom mjestu napraviti Rekreativni centar, a prvi korak u ostvarenju tog plana je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na tom skijalištu, jednom od rijetkih u Hrvatskoj koje ima dovoljne količine prirodnog snijega. Upravo je stoga na adrese 35 posjednika i vlasnika upućeno pismo namjere i poslan prijedlog ugovora o budućoj suradnji, a sredinom prošloga mjeseca održan je s njima i sastanak s ciljem prezentiranja projekta. 
    

Tri faze

Kako je tada istaknuto, ulaganje u Klobučarev vrh odvijalo bi se u tri faze, od kojih prva podrazumijeva rekonstrukciju vučnice i postavljanje tzv. snow farmera, čime bi se spriječilo da vjetar odnese snijeg sa staza. 
    Tijekom druge faze planirana je izrada Urbanističkog plana uređenja Rekreativnog centra Begovo Razdolje (skijališta) te kompletne projektne i tehničke dokumentacije, kao i priprema za apliciranje ovog projekta prema EU Fondovima. Osim toga, u ovoj fazi bila bi uređena i asfaltirana nerazvrstana cesta, čime bi se stvorile pretpostavke da se na njoj zimi i ljeti održavaju sanjkaška natjecanja te rekreacija, a tijekom ove faze planira se i apliciranje RC-a Begovo Razdolje prema EU fondovima. 
    Posljednja, treća faza podrazumijevala bi postavljanje pokretne trake, izgradnju sustava za zasnježivanje, sanjkališta i zimsko-ljetnog snow tubea, ali i osvjetljenje cjelokupnog centra te nabavku ostale potrebne opreme. 
    
Na potezu vlasnici


Kako je istaknuto tijekom predstavljanja projekta, Općina i komunalno poduzeće žele izgraditi rekreativni centar u Begovom Razdolju koji će svojim sadržajima omogućiti rekreaciju svih starosnih skupina. Osim u samom centru, posjetiteljima bi bili ponuđeni i sadržaji u njegovom okruženju, poput rekreativnog planinarenja, posjeta Memorijalnom centru Matić poljana, biciklističkih staza, berbe plodova gorja, tradicionalne fešte i slično. 
    Naravno, kojom brzinom će se odvijati planirane aktivnosti ponajprije ovisi o samim vlasnicima i posjednicima koji bi se trebali izjasniti o prijedlogu Ugovora o zakupu, jer Općina i komunalno poduzeće bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa ne mogu započeti s planiranim aktivnostima.

TOPOVI BEZ EU INJEKCIJE 
    
    Kako su tijekom predstavljanja istaknuli načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić te direktor komunalnog poduzeća »Mrzle Drage« Ivan Butković, nabavka snježnih topova bila bi riješena najmom ili, pak, dugogodišnjom otplatom, a ne sredstvima iz EU fondova, budući da je percepcija Europske unije da se skijališta grade na visinama iznad 1.500 metara nadmorske visine. Begovo Razdolje nalazi se, pak, na 1.078 metara nadmorske visine, a vučnica dužine 400 metara penje se na Klobučarev vrh koji se nalazi 1.215 metara nad morem. (K.K.)